Aktuelno iz kulture

Bečka filharmonija prvog dana Nove godine s publikom: Od "Slepog miša" do "Šampanjske polke"

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2022

-

15:37

Bečka filharmonija prvog dana Nove godine s publikom: Od "Slepog miša" do "Šampanjske polke"
Novogodišnji koncert Bečke filharmonije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I ove godine Novogodišnji koncert Bečke filharmonije oduševio je televizijske gledaoce širom sveta, a održan je u "Zlatnoj sali" bečkog Muzičkog udruženja i to pred publikom, uprkos koroni.

Filharmonijom je već treći put dirigovao Danijel Berenbojm, koji sarađuje sa Bečkom filharmonijom još od 1965. godine kao pijanista, a od 1989. kao dirigent, prenosi Dojče vele.

Na programu je bilo 15 marševa, valcera i polki, a nije izostala ni čuvena uvertira u operetu "Slepi miš" Johana Štrausa kao i njegova "Šampanjska polka".

Zbog pandemije je broj posetilaca ograničen na 1.000, među kojima nije bio austrijski kancelar Karl Nehamer, jer je smatrao da bi njegovo prisustvo bilo "pogrešan signal" javnosti.

Bečka Filharmonija svi oni koji su prisustvovali uživo najgledanijem koncertu klasične muzike na svetu morali su da budu vakcinisani ili izlečeni od kovid 19, i da uz to poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Takođe, oni su za vreme koncerta, morali da nose FFP2 maske.

Bečka filharmonija je osnovana 1842. i spada u najuglednije klasične orkestre u svetu.

Od 1946. "Koncerti Johana Štrausa” su postali novogodišnji koncerti, a tematsko težište koncerta ostala su dela Johana Štrausa i njegovog sina kao i ostalih muzičara iz dinastije Štraus.


Ko želi da Novogodišnji koncert prati uživo - mora da rezerviše karte skoro godinu dana unapred i računa na to da se one brzo razgrabe.

Za sledeću Novu godinu prodaja preko sajta Bečke filharmonije je od 1. od 28. februra, a karte koštaju od 35 do 1.200 evra, navodi DW.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura