Aktuelno iz kulture

Monumentalne skulpture akademika Svetislava Arsića Basare u Gračanici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2022

-

23:06

Monumentalne skulpture akademika Svetislava Arsića Basare u Gračanici
Monumentalne skulpture akademika Svetislava Arsića Basare u Gračanici - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je krajem 2021. u Domu kulture "Gračanica", a publika ima priliku do 20. februara da vidi njegovih devet monumentalnih skulptura.

"Svetomira Arsića Basaru čije plave oči imaju boju kosovskih fresaka 20 godina je čekala Gračanica, sreli su se u prazničnoj godini, sedam vekova od izgradnje manastira i sedam vekova od upokojenja njenog ktitora kralja Milutina. Sreli su se da nas zajedno odvedu na putovanje na kom umetnost i duh otvaraju vrata večnosti", kazao je Živojin Rakočević, direktor Doma kulture "Gračanica".

Jedan je od najznačajnijih srpkih skulptira druge polovine 20. veka, obraćajući se prisutnima na otvaranju izložbe putem video poruke, istakao je da je ponosan što će srpski narod Gračenice biti u prilici da vidi delić njegovog stavralaštva koji je inspirisan kosovskometohijskim prostorom.

"`Građani Gračanice stali su uz svoj narod`, reči su Vuka Karadžića zabeležene u vreme Prvog srpskog ustanka, `u vreme zlo i mučno, u dane kada se činjaše da je ugašen život srpskoga naroda`. U Gračanici buktinja slobode nije prestala da svetli, istorija njene građane pamti kao neustrašive heroje u neravnopravnoj borbi za normalan ljudski život pod suncem kosovskog neba", poručio je akademik.

Umetnikove su i reči: "Ne okrećem se više prema svetu kao uzoru, već ambijentu u kojem živim, iz kog sam ponikao, okrećem se tradiciji svog naroda, tražim identitet, dokaz o korenu, pravo na budućnost."
Euronews

Vajar, teoretičar i pripovedač, koji je rođen u selu Sevcu na Kosovu i Metohiji, u svom stvaralačkom opusu i nakon šest decenija teži istinitom izrazu i, kako je zapisala kustoskinja Galerije SANU Žaklina Marković, njegova autentična umetnost je "neraskidivo povezana sa subinom njegovog naroda, ali i sa mitskim temama uz naglašeno simbolično značenje".

Izložene skulpture su izrađene u kombinaciji drvo i metal i tehnici bronze, a nastale su u nekoliko ciklusa od 1998. do 2018. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu