Aktuelno iz kulture

"Peaky Blinders": Likovi iz popularne serije postojali su i u stvarnom životu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

11/01/2022

-

20:50

"Peaky Blinders": Likovi iz popularne serije postojali su i u stvarnom životu
"Peaky Blinders": Likovi iz popularne serije postojali su i u stvarnom životu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle više od dve godine serija "Peaky Blinders" na proleće konačno dobija šesti i poslednji nastavak u kom bi trebalo da saznamo šta se desilo sa Tomijem Šelbijem i ostatkom bande, nakon suočavanja sa najvećim rivalima.

Ali šta se desilo sa stvarnim likovima koji su ih inspirisali? Ko su oni bili i šta im se desilo?

U Birmingemu je zaista postojala istoimena banda, do čijeg je nastanka dovela ekonomska recesija.

Kriminalci su uglavnom bili mladi muškarci koji su se kockali, pljačkali i pribegavali nasilju kako bi pribavili za sebe moć i status u društvu. 

Tvorac serije Stiven Najt dobio je inspiraciju da napiše "Peaky Blinders", od svojih stričeva koji su bili članovi te bande.

U intervjuu za History Extra on je svojevremeno otkrio da ga je priča njegovog oca pokrenula da snimi seriju.

"Jedna od priča zbog kojih sam zaista poželeo da napišem 'Peaky Blinders' bila je o tome kako je njegov otac preko njega poslao poruku svojoj braći. Oni su pokucali na vrata i tamo je bio sto za kojim su sedela osmorica muškaraca, besprekorno obučenih, sa šeširima i pištoljima u džepovima. Sto je bio prepun novca", ispričao je reditelj.

"Pomislio sam da je ta slika dima, alkohola i izuzetno odevenih muškaraca u toj straćari u Birmingemu mitologija, priča i to je prva slika od koje sam počeo da radim", ispričao je on.

Doterani banditi 

Ipak, vredi napomenuti da je prava "Peaky Blinders" banda poticala iz perioda devedesetih godina 19. veka, a ne iz perioda između dva svetska rata, kako je prikazano u seriji.

profimedia

 

Većina članova bili su mladi muškarci, a bilo je i dečaka, od kojih su najmlađi imali jedva 12 godina.

Ipak, za razliku od Tomija Šelbija, glavnog protagoniste u Najtovoj priči, nisu imali političke ambicije i bili su čisto ulična banda, ali su zato mnogo češće pribegavali nasilju od njega.

Pored pljački i otimačine, kao i sukoba sa rivalima, često su upadali u okršaje sa policijom.

Iako su u popularnoj priči ime dobili po tome što su nosili žilete u šeširima, istoričar Karl Čin ispričao je za Birmingem Mejl da je to najverovatnije mit i da su verovatno dobili ime po vrhovima šešira ("peaks" na engleskom) i žargona za doteran izgled ("Blinder").

Banda je vladala ulicama Birmingema decenijama, ali su početkom dvadesetog veka izgubili svu moć, koju su preuzeli "Birmingham Boys". Iako su izgubili vođstvo, njihov naziv kasnije se odomaćio kao ime za podzemlje Birmingema.

Pad "Peaky Blinders"

Posle više od decenije bavljenja kriminalom, članovi "Peaky Blinders" dospeli su u sukob sa stvarnim Bilijem Kimberom za kog se veruje da je i sam jedno vreme bio deo njihovog jata.

Došlo je do velikog okršaja, a nedugo potom druge bande zagospodarile su Centralnom Engleskom, naročito Sabini i "Birmingham Boys". 

Ali nije samo dominacija drugih bandi dovela do kraja "Peaky Blinders" - stroži zakoni i kazne značili su da su mladi ljudi počeli da odustaju od kriminala, a razvoj školstva i bokserskih klubova u gradu, pružili su alternativu životu u bandama.

Vremenom je ta kriminalna organizacija pala u zaborav, a "Peaky Blinders" postalo samo generičko ime za nasilnu omladinu na ulici.

Šta možemo da očekujemo od poslednje sezone serije?

Iako tačan datum premijernog prikazivanja poslednje sezone serije "Peaky Blinders" nije zvanično potvrđen, izvesno je da stiže na proleće.

Kilijan Marfi i dalje je u ulozi kriminalca Tomija Šelbija, dok u nedavno objavljenom trejleru vidimo i Anju Tejlor Džoj, koja se vraća ulozi Đine Grej.

Najt je prošle godine govorio za Variety o tome šta ljubitelji ove serije mogu da očekuju od šeste sezone.

"Nastavlja se ta borba Tomija Šelbija u suprotstavljanju fašizmu. Želeo sam da kada se on vrati iz Prvog svetskog rata, bude emocionalno mrtav. Bio je potpuno isključen zbog svojih iskustava, bio je nihilista, nemoralan i uradio bi bilo šta. Imao je jedan cilj, a to je da prikuplja novac, ali kada se suočio sa fašizmom, nešto je u njemu oživelo i on odlučuje da postoji dobro i zlo. Zato posvećuje svoje vreme suprotstavljajući mu se i to se nastavlja i u šestoj sezoni, pa će se Tomiju desiti mnogo stvari koje publika nije očekivala. Mislim da je scenario sve bolji iz sezone u sezonu. Govorio sam ovo i ranije, ali svaki put to zaista mislim: ovo je najbolji do sada", rekao je Najt.

Komentari (0)

Kultura