Aktuelno iz kulture

Najuticajniji mediji nastavljaju da pišu o Paviljonu Srbije: Nastup Bregovića najvažniji muzički događaj u januaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2022

-

09:49

Najuticajniji mediji nastavljaju da pišu o Paviljonu Srbije: Nastup Bregovića najvažniji muzički događaj u januaru
Goran Bregović - Copyright Promo/Expo 2020 Dubai

veličina teksta

Aa Aa

"Sudeći po objavama najčitanijih i svakako najuticajnijih medija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima proslava Pravoslavne Nove Godine na Expo 2020 Dubaji, uz nastupe Gorana Bregovića i svetski poznatog di džeja srpskog porekla Satorija (Đorđa Petrovića), izaziva veliku pažnju javnosti", saopštili su iz tima Paviljona Srbije na Svetskoj izložbi u Dibaiju.

Naime, "The National" u članku "EXPO 2020 DUBAI concerts un January: From Black Eyed Peas to Tania Libertad" uvrstio je na prvo mesto nastup Gorana Bregovića za doček pravoslavne Nove godine 13. januara, u sedam najvažnijih muzičkih događaja na Svetskoj izložbi ovoga meseca.

"Sa više od šest miliona prodatih albuma za više od više od tri decenije duge karijere, Goran Bregović je jedan od najuspešnijih muzičara u Srbiji i jedna od najvećih muzičkih zvezda Balkana. Sa svojim `Orkestrom za svadbe i sahrane` Bregović obećava nezaboravan provod", navodi "The National" u svom članku i prenosi Bregovićevu izjavu: "Punih 20 godina nisam napisao ništa tužno. Moja muzika je vesela, poziva ljude na igru, na radost, bez obzira koje god da su vere ili nacije, verujem da će publika u Dubaiju to prepoznati i da ćemo napraviti sjajan provod."

Uticajni "Time Out" otišao je korak dalje i osvrnuo se na kompletan, kako ocenjuju, bogat muzički program koji je Srbija pripremila za predstavljanje na Svetskoj izložbi, ali i brojne druge inovacije koje svakako treba pogledati, poput Metahjuman projekat koji nastavlja da oduševljava svet: 

"Ideje i inovacije su temelj i nasleđa i budućnosti Srbije. Od pionirskog razvoja prvih gradova u drevnoj Vinči do društvenih, tehničkih i ekonomskih otkrića - doprinos je neopisiv. Da biste videli kako je Srbija pomogla u oblikovanju sveta u kome danas živimo, ne smete propustiti uzbudljiv program događanja Srbije na Expo 2020 Dubai. Za prožimajući uvid u fascinantnu kulturu Srbije, sigurno ćete poželeti da pogledate očaravajuću ponudu muzike i zabave Srbije na Expo 2020, inspirisanu njenim kreativnim i inovativnim korenima", navodi se u tekstu.

"Time Out" je sastavio i objavio svoj spisak muzičkih nastupa umetnika iz Srbije koje nikako ne treba propustiti, od Bregovića i Satorija, holandskog producenta, srpskog porekla koji će izvesti muziku inspirisanu Vinčanskom kulturom, pa sve do nastupa svetskog virtuoza Stefana Milenkovića, kako za proslavu Nacionalnog dana Srbije, tako i specijalnom muzičkom spektaklu u saradnji sa dr Neletom Karajlićem.

"Svi smo veoma uzbuđeni zbog nastupa na neverovatnoj svetskoj platformi kao što je Exspo 2020. Posebno nas raduje što ćemo predstaviti dva veoma uzbudljiva i veoma različita projekta. Prvi je naša gudačka reprezentacija, izabrana među neke od najboljih gudača Srbije od 18 do 25 godina koji će imati priliku da pokažu svoje umeće i predstave Srbiju. Drugi je `Rock El Clasico` sa našim poznatim pevačem Neletom Karajlićem, i predstavlja fuziju rokenrola i klasične muzike. Kroz ove nastupe Srbija će biti predstavljena na veoma specifičan način, pokazujući prefinjenost, svest o tradiciji, ali i neustrašivost umetničkog i muzičkog eksperimentisanja", poručio je Milenković.

Pored muzičkih nastupa, "Time Out" kao glavne razloge zašto posetioci iz celog sveta treba da posete Paviljon Srbije ističe i kreativno stvaralaštvo i inovacije sa kojima se publika može upoznati, ali i da virtuelno uđu u "DJ box" i "nastupaju" zajedno sa  Dejvidom Getom na Exit festivalu. Time se samo nastavlja niz svetskih medija koji su pisali o inovacijama i nastupu Srbije na Svetskoj izložbi u Dubajiu, poput CNN, Sky News Arabia, Euronewsa...

"Izuzetno je važno da se u svetu čuje glas o Srbiji kao modernoj i kreativnoj zemlji, jer imamo toliko toga da ponudimo svetu. Ovo je dokaz da nas u tom svetlu i prepoznaju. Upravo su promocija naše zemlje i građenje pozitivnog imidža neki od najvažnijih razloga našeg učešća na Svetskoj izložbi. I evo, pokazuje se da smo u tome veoma uspešni i da smo pridobili veliku pažnju i svetske i medijske javnosti u Emiratima", navodi Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za Expo 2020.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura