Aktuelno iz kulture

Nagrada "Petar Banićević" za glumicu Jovanu Stojiljković

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

14:19

Nagrada "Petar Banićević" za glumicu Jovanu Stojiljković
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Jovana Stojiljković dobitnica je Nagrade "Petar Banićević" za ulogu Sofke u predstavi "Nečista krv", prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Jednoglasnu odluku o priznanju, koje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom glumcu ili glumici do 40 godine, koji se umetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru, doneo je žiri kojim je predsedavala prvakinja Drame Narodnog pozorišta u penziji Dobrila Stojnić, a članovi su bili poslednja dobitnica Nagrade "Petar Banićević" Suzana Lukić i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

"Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umetnik može da ima poštovanja i svesnosti da je predstava, pre svega, kolektivni umetnički čin", navedeno je u obrazloženju žirija.

Narodno pozorište u Beogradu iz predstave "Nečista krv"

Nagrada glumici pripala za ulogu Sofke u predstavi "Nečista krv"

Ceremonija dodele biće održana 2. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, nakon izvođenja predstave "Nečista krv", a priznanje će laureatkinji uručiti Iva Banićević, unuka Petra Banićevića.

Nagrada je ustanovljena 2010. godine, u znak sećanja na prvaka Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006).

Tokom bogate karijere, igrao je na gotovo svim beogradskim scenama. Bio je član Narodnog pozorišta od 1954. godine i na toj sceni je odigrao više od 50 uloga. Igrao je u više od 50 televizijskih drama i serija, kao što su "Kapetan Mikula Mali", "Banjica", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Četrdeset osma", "Vuk Karadžić"..., a ostvario je veoma zapažene uloge i u filmovima "Biće skoro propast sveta" "Sutjeska", "Snovi, život i smrt Filipa Filipovića"...

Za izuzetna glumačka ostvarenja, dobio je više prestižnih priznanja kao što su Oktobarska nagrada, „Trinaesti jul”, „Sedmi juli”, „Milivoje Živanović”, „Raša Plaović”, Sterijina nagrada, Nagrada za životno delo „Dobričin prsten”...

Nagrada „Petar Banićević“ prvi put je dodeljena 2011. godine, a dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović, Bojan Krivokapić i Suzana Lukić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura