Aktuelno iz kulture

Dejan Stojiljković kao čitalac: Knjige koje nisam pročitao do kraja - zanimljivo, sve tri su dobile Ninovu nagradu

Komentari

Autor: Sonja Šulović

23/01/2022

-

08:07

Dejan Stojiljković kao čitalac: Knjige koje nisam pročitao do kraja - zanimljivo, sve tri su dobile Ninovu nagradu
Dejan Stojiljković kao čitalac: Knjige koje nisam pročitao do kraja - zanimljivo, sve tri su dobile Ninovu nagradu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Dejan Stojiljković, jedan od najčitanijih savremenih srpskih pisaca, otvara za Euronews Srbija svoju "čitalačku ličnu kartu" i otkriva zbog koje knjige je prvi put ostao budan do jutra i s kojim književnim junakom bi zamenio ulogu, ali i koja tri naslova i pored dobre volje nije mogao da pročita do kraja. 

"Nadahnuće ne bira gde će vas strefiti. Priča dolazi sama od sebe i zuji u vašoj glavi dok ne izađe napolje kao počela iz košnice. Priča traži da bude ispričana. Tako je oduvek. I na nama pripovedačima je da joj ugodimo, neko sa manje, neko sa više veštine. Ključ za tu bravu na vratima iza kojih čeka priča zove se talenat. Poznavao sam i poznajem mnogo dobrih pripovedača. Mnogi od njih uopšte nisu pisci. Ali umeju da vas omađijaju svojim pripovedanjem", kazao je Stojiljković prilikom preuzimanja Andrićeve nagrade.

Nagrada koja nosi ime njegovog omiljenog domaćeg pisca, pripala mu je za zbirku pripovedaka "Nonski bluz" (Laguna, 2020). Za roman "Konstantinovo raskršće", Stojiljković je dobio prestižnu književnu nagradu "Miloš Crnjanski", a laureat je i nagrade za dečju književnost "Dositejevo pero" (za knjigu "Nemanjići: Dva orla"). 

Autor više bestseler romana ("Duge noći i crne zastave", "Znamenje anđela", "Olujni bedem", "Dukat za lađara"...) i knjiga priča ("Leva strana druma", "Low Life", "Kišni psi"), kao i više dramskih tekstova i strip-scenarija kaže da trenutno čita "Born to Run", autobiografiju Brusa Springstina. 

A seća li se prve knjige koju je pročitao? 

"Mislim da je to bio strip", odgovara autor, poznat i kao jedan od scenarista serije "Senke nad Balkanom".

Zbog koje knjige ste prvi put ostali budni do jutra? 

"Teror" od Dena Simonsa. 

A sećate li se prve knjige koju ste nekome poklonili?

Mislim da je to bio strip. 

Za koje tri knjige biste mogli da kažete da su vam promenile (ili spasile) život? 

Smatram da knjige ne mogu da menjaju ili spasavaju živote.

S kojim književnim junakom biste voleli da zamenite ulogu?

Sa Tonijem Starkom. Čovek je, citiram: "genije, bilioner, plejboj, filantrop". A u slobodno vreme je i Ajron Men.

Koji je to po vama najomraženiji književnik junak? 

Manulać iz "Zone Zamfirove". 

Koje tri knjige i pored sve dobre volje niste mogli da pročitate do kraja?

"Kontraendorfin" od Svetislava Basare,  "Izlazak" od Radomira Konstantinovića i "Gladi" od Oskara Daviča. Zanimljivo, sve tri su dobile NIN-ovu nagradu. Konstantinović je mnogo više poznat kao autor "Filozofije palanke", mnogi ne znaju da je uopšte pisao prozu. Davičo je poznatiji kao pesnik (manje) i kao čovek koji je prvi primetio genijalnu poeziju Branka Miljkovića (više). Basara je, kao što znamo, poznatiji kao diplomata, politički analitičar i komičar. 

Koju biste svoju knjigu voleli da "gledate" na velikom platnu? 

"Znamenje anđela".

Znate li već naslov vaše naredne knjige?

Naravno. "Zvezda nad prazinom". U pitanju je roman o ubistvu Branka Miljkovića, biće objavljen u Laguni tokom 2022. godine. Inače, naslov je stih iz Miljkovićeve pesme "Sećanje na pokojnika".

Preporuka za vas

Godina u znaku velikih jubileja diva ruske i svetske književnosti: Šta je nama Dostojevski danas

Komentari (0)

Kultura