Aktuelno iz kulture

Magija Herkula Poaroa: Pet filmova o neodoljivom detektivu, koji će se dopasti svim ljubiteljima Agate Kristi

Komentari

Autor: Staša Rosić

13/02/2022

-

17:45

Magija Herkula Poaroa: Pet filmova o neodoljivom detektivu, koji će se dopasti svim ljubiteljima Agate Kristi
Magija Herkula Poaroa: Pet filmova o neodoljivom detektivu, koji će se dopasti svim ljubiteljima Agate Kristi - Copyright Prinskrin/Youtube

veličina teksta

Aa Aa

Nedavno je premijerno prikazana najnovija ekranizacija romana Agate Kristi "Smrt na Nilu" koja je tokom prvog vikenda prikazivanja po gledanosti nadmašila mnoga druga ostvarenja. U njemu glavnu ulogu legendarnog detektiva Herkula Poaroa tumači Kenet Brana, inače i reditelj tog ostvarenja.

Putovanje na glamuroznom parobrodu koji krstari Egiptom u tom filmu pretvara se u zastrašujuću potragu za ubicom koju predvodi uvek ozbiljni detektiv sa prepoznatljivim brkovima.

Međutim, Kenet Brana nije prvi koji je adaptirao "Smrt na Nilu" za veliko platno. Prvi film sa tom tematikom snimio je Džordž Gilermin 1978. a glavnu ulogu poverio popularnom britanskom glumcu Piteru Ustinovu.

Pre i posle njega, mnogima omiljeni junak misterija popularne britanske spisateljice ovekovečen i u brojnim drugim televizijskim i bioskopskim ostvarenjima, kojima je delimično inspirisano i najnovije.

"Tajanstveni događaj u Stajlsu"

Poaro se prvi put pojavio u romanu Agate Kristi "Tajanstveni događaj u Stajlsu" davne 1920. godine. Rešavao je mnoge zločine i misterije, a posle 33 romana, spisateljica ga je "ubila" u delu "Zavesa: Poaroov poslednji slučaj" objavljenom 1975.

Njujork tajms je tada na naslovnoj strani objavio nekrolog u njegovu čast, što je bio prvi put u istoriji da je neki izmišljeni lik dobio takav tretman.

Prvi glumac koji je otelotvorio Poaroa bio je Čarls Loton koji je 1928. glumio u predstavi "Alibi" zasnovanoj na romanu "Ubistvo Rodžera Akrojda".

Ipak, prema mišljenju mnogih, Dejvid Suše, koji je igrao u seriji "Poaro" emitovanoj od 1989. do 2013. godine, najbolji je bio u toj ulozi.

Serija "Poaro" posvetila je svakom od romana Agate Kristi po jednu epizodu, a završena je "Zavesom".

Pet istaknutih filmova o Poarou

Posle pozorišne predstave, inteligentni detektiv prvi put je prikazan i u filmu "Alibi" 1931. u tumačenju Ostina Trevora, ali je nažalost, to ostvarenje izgubljeno. 

U čast premijere najnovijeg filma o detektivu, predstavljamo vam neke od najboljih koji su snimljeni do sada, a u kojima i dalje možemo da uživamo:

1. "Lord Edžver umire" (1934)

Trevor je posle "Alibija", bio u ulozi Poaroa još dva puta i to bez brkova. 

Kao i "Alibi" i "Crna kafa" je izgubljena, ali je treći film - "Lord Edžver umire" - preživeo. 

Iako produkcija nije bila naročito skupa, a Trevorovo tumačenje Poaroa više podseća na neku varijantu belgijskog Šerloka Holmsa, ovo ostvarenje ima veliki značaj za buduće filmove zasnovane na delima Agate Kristi.

U tom filmu (kao i u knjizi), talentovana glumica Džejn Vilkinson, u pregovorima tokom razvoda od muža, lorda Edžvera, angažuje Herkula Poaroa i njegovog vernog pratioca kapetana Artura Hejstingsa.

Kada detektiv poseti dvorac ovog aristokrate, otkriva da je Edžver već pristao na zahteve svoje žene i da joj je već o tome poslao pismo.

Međutim, već narednog dana pronalaze ga mrtvog u biblioteci, izbodenog na smrt. 

I njegova sekretarica i njegov batler tvrde da znaju ubicu, ali ko je u pravu, a ko je imao stvarni motiv da lorda vidi mrtvog?

2. "ABC ubistva" (1965)

Agata Kristi protivila se scenariju za ovaj film, a najviše joj je smetala scena u spavaćoj sobi sa Herkulom Poaroom.

Ipak, film je uz mnogo odlaganja snimljen, sa Tonijem Rendalom u glavnoj ulozi. 

Za razliku od Agatine knjige, akcent je stavljen na komičnim aspektima, a Poaro dobio i šaljiva svojstva, iako je ostao briljantan detektiv.

Vredi pomenuti i ozmiljnu BBC adaptaciju tog Agatinog romana u tri epizode, u kojima glavnu ulogu igra Džon Malkovič.

3. "Ubistvo u Orijent Ekspresu" (1974. i 2017.)

Roman u kom se jedan deo odvija u bivšoj Jugoslaviji, ekranizovan je u filmu koji je premijerno prikazan 1974. 

U njemu detektiva tumači Albert Fini, koji se u poslednjem trenutku ukrcava u prepuni vagon prve klase Orijent Ekspresa, u pokušaju da što pre stigne do Londona.

Međutim, jedan od putnika pronađen je mrtav, a baš u tom trenutku, voz zbog snežnih smetova mora da se zaustavi u Jugoslaviji.

U želji da ne uključuje jugoslovensku policiju u slučaj, Poaroov prijatelj koji mu je omogućio da putuje tim vozom, moli ga da reši ubistvo.

Detektiv ubrzo otkriva da žrtva nije bila osoba koja se predstavljala da jeste i da su mnogi njegovi saputnici imali motiv, ali i priliku, da ga ubiju.

U ovom ostvarenju igrali su mnogi poznati glumci, među kojima Šon Koneri, Loren Bakol, Entoni Perkins, Vanesa Redgrejv, Žaklin Biset i Ingrid Bergman, koja je dobila i Oskara za najbolju sporednu ulogu.

Vredi napomenuti da je Kenet Brana snimio adaptaciju istog dela i to 2017. koju je kritika dočekala komplimentima.

On je, naravno, igrao Poaroa, a pridružili su mu se Penelope Kruz, Vilem Dafo, Džoni Dep, Džudi Denč, Mišel Fajfer i mnogi drugi izvanredni glumci.

4. "Ubistvo smrću" (1976)

Ovaj film reditelja Roberta Mura oslanja se delimično na Agatin klasik "Deset malih crnaca", ali parodira tada popularne misterije.

U ovom ostvarenju, glumci imitiraju poznate detektive iz romana, kao što su Herkul Poaro, Mis Marpl, Čarli Čen i drugi, a jednu od retkih filmskih uloga imao je i američki književnik Truman Kapote, autor "Doručka kod Tifanija".

Iako je neke šale iz ovog ostvarenja pregazilo vreme, film važi za nezaboravnu komediju, u kojoj Poaroa parodira Džejms Koko kroz lik Majloa Perijera.

5. "Zlo pod suncem" (1982)

Ustinov je igrao Poaroa šest puta, a drugi put u ostvarenju "Zlo pod suncem". U tom filmu, detektiv istražuje smrt žene pronađene u vresištu i naizgled nepovezan slučaj lažnog dijamanta koji je na poklon dobila Arlena Maršal (Dajana Rig).

Arlena je na medenom mesecu sa svojim novopečenim suprugom Horasom Blatom (Kolin Blejkli) i pastorkom na prelepom mediteranskom ostrvu.

Poaroa to, naravno, ne ometa da je ispita i on ubrzo otkriva da je gotovo svi u njenom okruženju mrze. 

U filmu igraju i megi Smit, Silvija Majls i mnogi drugi poznati glumci. 

Komentari (0)

Kultura