Aktuelno iz kulture

Šesta sezona "Peaky Blinders" nije kraj priče: Šta nas očekuje u nastavku sage o bandi iz Birmingema

Komentari

Autor: Guardian

14/02/2022

-

09:46

Šesta sezona "Peaky Blinders" nije kraj priče: Šta nas očekuje u nastavku sage o bandi iz Birmingema
Šesta sezona "Peaky Blinders" nije kraj priče: Šta nas očekuje u nastavku sage o bandi iz Birmingema - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šesta i poslednja sezona gangsterske drame na BBC mreži počeće da se prikazuje ovog meseca, ali njen kraj neće označi i kraj priče o Šelbijevima.

Tvorac te serije Stiven Najt govorio je za Guardian o svojim planovima da snimi film o bandi iz Birmingema.

On je retko tokom svoje bogate karijere imao promašaje.

Jedan je od tvoraca planetarno popularnog kviza "Ko želi da postane milioner", nominovan je za Oskara za svoj drugi igrani film "Dirty Pretty Things", a napisao je i scenario za film "Spenser" o životu princeze Dajane.

Međutim, kada je svetu predstavio seriju "Peaky Blinders", kritičari su bili skeptični.

Ipak, iz epizode u epizodu, a zatim iz sezone u sezonu, Najt je uspeo da im predstavi svoju viziju i stekne planetarnu popularnost, a sada se serija privodi kraju.

"Likovi se bori protiv ličnih demona, ali i stvarnih neprijatelja i fašista. Govorimo o većim razmerama i mračnijoj energiji. Nailaze na najveću opasnost sa kojom su se do sada suočili", kaže Najt.

U martu 2020. kada se svet kakav smo znali potpuno promenio, snimanje poslednje sezone bilo je tek u drugoj nedelji.

Dok je ekipa dobila priliku da se vrati ispred i iza kamera, Helen Mekrori koja je u seriji tumačila lik Poli, borila se sa opakom bolešću i tu bitku izgubila u aprilu prošle godine.

"Pitanja o snimanju su beznačajna u poređenju s tim", kaže Najt za Guardian.

"Napisao sam verziju sa Poli, zatim još jednu sa malo manje Poli. Događaji su sustigli i nju, i nas. Bila je to tako strašna, užasna tragedija", priznaje reditelj, dodajući da će uvodna epizoda poslednje sezone biti posvećena njoj.

Poli, koja je nazvana po Najtovoj baba-tetki, bila je ključna za seriju, ali nije nastala samo kako bi se podilazilo ukusu ženske publike.

Prinstscreen YouTube/Niklas Black

 

"Nisam razmišljao: 'Hajde da budemo moderni u vezi ovoga'. U sredini u kojoj sam odrastao, žene su bile te koje su vladale. Mnogi muškarci su posle rata bili prilično oštećeni i provodili su mnogo vremena opijajući se, dok su one kontrolisale novac i organizovale stvari. Postojao je čak i pab u Smol Hitu u koji su dolazile samo žene, radnice u fabrici. Ako bi muškarac kročio tamo, napale bi ga i izbacile", objašnjava on.

Takvi primeri iz stvarnog života inspirisali su ga da snimi seriju, a ideja se decenijama "krčkala" u njegovoj glavi.

Prvo je pokušao da napiše roman osamdesetih, a zatim imao neuspešan pokušaj ekranizacije svoje zamisli na Kanalu 4, ali nije odustajao.

"Šestu sezonu nazivam 'krajem početka' jer ima još mnogo toga što dolazi", kaže on.

Prvi je balet, "Peaky Blinders: Iskupljenje Tomasa Šelbija", koji će biti premijerno odigran ove jeseni u Birmingemu.

Film, koji je već osmislio u svojoj glavi, počeće da se snima u naredne dve godine, pre spinofa koji će biti prednastavak priče.

"Pisanje i snimanje filma će nam reći kuda treba da idemo dalje", kaže Najt.

U svakom slučaju, još dugo ćemo pratiti uzbudljivu krimi dramu o doteranoj bandi iz Birmingema.

Komentari (0)

Kultura