Aktuelno iz kulture

Istine i laži u novoj Netfliksovoj seriji: Priča o miljenici džet-seta za koju se ispostavilo da je prevarantkinja

Komentari

Autor: Euronews

18/02/2022

-

23:06

Istine i laži u novoj Netfliksovoj seriji: Priča o miljenici džet-seta za koju se ispostavilo da je prevarantkinja
"Inventing Anna" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Malo ko je pažnju svetske javnosti okupirao na način na koji je to učinila Ana Sorokina, prevarantkinja koja se lažno predstavljala kao bogata naslednica Ana Delvi i koja je na kraju osuđena i odležala četiri godine zatvora zbog teške krađe i prevare.

Njena priča poslužila je za Netfliksovu seriju "Inventing Anna", koja je premijerno emitovana 11. februara i ubrzo postala planetarni hit. 

Iza ovog projekta stala je proslavljena producentkinja i scenaristkinja Šonda Rajms ("Uvod u anatomiju", "Bridgerton"), koja je pročitala članak o Aninim prevarama u New York Magazine i odmah osigurala prava za ekranizaciju.

Sorokin, koja je rođena u Rusiji, a odrasla u Nemačkoj, od 2013. se predstavljala kao bogata naslednica - pričala je čas da joj je otac naftni magnat čas bogati biznismen (iako je nekada bio kamiondžija, a potom se bavio trgovinom klima-uređaja).

U Njujork je došla, kako je govorila, kako bi započela sopstveni biznis i za kratko vreme postala miljenica džet-seta Menhetna. Živela je u luksuznim hotelskim sobama, putovala od Omahe do Marakeša, davala visoke napojnice taksistima i portirima...

Ali ništa od toga Ana nije mogla sebi da priušti, već se iza tog života na visokoj nozi krila prevara jer je ona sve vreme baratala novcem koji nije bio njen i koji je dobijala na prevaru. Igru velike naslednice, igrala je i onda kada je od jedne banke zatražila kredit od 22 miliona dolara za osnivanje tobožnje Fondacije Ana Delvi.

AP/Steven Hirsch

Ana na suđenju

U početku niko nije sumnjao kada bi zatražila da joj plate taksi ili avio-kartu svojom kreditnom karticom - jer njeno objašnjenje delovalo je sasvim logično - komplikovano je prebaciti novac sa računa u Evropi.

Vremenom, njeno ponašanje "upalilo je lampice". Epilog - Ana je uhapšena, a posle dugog procesa je osuđena 2019. godine na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri do 12 godina. Zbog dobrog vladanja, iza rešetaka je provela četiri godine.

"Ova priča je potpuno istinita osim delova koji to nisu", navodi se na početku serije "Inventing Anna", piše Euronews.

Novinski tekst koji otkriva istinu

A istina jeste da se za priču prvorazredne prevarantkinje zainteresovala novinarka Džesika Presler, koja je za New York Magazine ranije pisala o striptizetama koje na ilegalne načine pokušavaju da se obogate, i čiji je tekst "pretočen" u film "Prevarantkinje sa Vol Strita" u kome glavnu ulogu igra Dženifer Lopez i Konstans Vu.

Na istraživanju Ane Delvi (Džulija Garner) i njenih muljaža, novinarka je provela više meseci i na kraju napisala članak pod naslovom "Kako je Ana Delvi prevaraila njujorške partijanere". Serija, s jedne strane, višeslojno portretiše Anu, a s druge - prati novinarsko istraživanje, koje je predstavljeno kao podjednako važno, baš kao i sam skandal. Jer, bez novinarskog članka svet ne bi ni saznao za Anine malverzacije.

U centru serije zato je u čast Džesikinog rada Vivijan Kent, koju igra Ana Klamski, a koja radi za izmišljeni časopis "Menhetn" i namerava da dobije što više informacija od Aninih prijatelja, poznanika, kao i same akterke priče. Vivijan je prikazana kao neko ko neumorno radi na tome da uđe u trag Aninom čudnom postojanju.

I činjenica jeste da je Ana uhapšena 2017, nakon što je prevarila banke, hotele i poznanike - od kojih je prigrabila 275.000 dolara.

Kroz epizode je detaljno prikazana i njena fasada - dugo boravi na svakom mestu, a da o njenim finansijama niko nikada ne upita, brinula se i tako što je oduvek bila galantala, ostavljajući dobre napojnice.

Takođe, verodostojno su predstavljeni i Anini izgovori kada bi neka kartica blokirala - ili se desio peh sa transferom iz banke ili je u pitanju tek "tehnička stvar" i greška u sistemu.

Da bi se predstavila kao ozbiljna poslovna žena, izmislila je i nemačkog finansijera Petera Henekea, koji je bio zadužen za njen fond. Doduše, kritičari pišu da su pojedinosti s ovim likom u seriji ipak domaštane.

Istina u seriji je i marokanski izlet koji će, kako se ispostavilo kasnije, Anu poslati u zatvor. Rejčel Vilijams je bila Anina prijateljica, koju je ova pozvala na odmor u Maroko. Ana je uverila prijateljicu da će platiti sve troškove i, naravno, ponovo se desio problem sa kreditnom karticom, tako da je troškove puta - 62.000 dolara, na kraju platila Rejčel.

Ono što pojedini zameraju jeste upravo prikaz pomenute prijateljice, jer u seriji ona pomalo ispada negativac, posebno kad su prikazane scene iz sudnice.

Ipak, u seriji i nekoliko laži

U seriji je laž to da su se šefovi novinarke Džesike plašili da objave njen članak o Ani i da nisu podržavali njen istraživački rad o ženi za koju niko nikada nije čuo. Takođe, nije istina da je novinarka 2014. izgubila fantastičnu priliku za posao kao rezultat toga što je prethodno objavila priču o prevari za koju se ispostavilo da je došla od neproverenog izvora.

Izmišljen je i deo kada Vivijan odlazi u Nemačku i tom prilikom provaljuje u njenu porodičnu kuću, jer je želela po svaku cenu da pronađe Anine roditelje i razume kako je i zašto njihova ćerka postala takva osoba. Novinarka zaista jeste otišla u Nemačku, ali nije provalila u kuću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura