Aktuelno iz kulture

Majkl Mur o ratu u Ukrajini: Putine nisi više u KGB-u, idi u saunu, pa idi da jašeš konja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/02/2022

-

19:57

Majkl Mur o ratu u Ukrajini:  Putine nisi više u KGB-u,  idi u saunu, pa idi da jašeš konja
Majkl Mur o ratu u Ukrajini: Putine nisi više u KGB-u, idi u saunu, pa idi da jašeš konja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki reditelj Majkl Mur, koji često izaziva kontroverze i posebno ume da "ide na živce" američkoj administraciji, oglasio se na svom Fejsbuk profilu uz apel da se zaustavi rat u Ukrajini.

"Ah Černobilj. Neki od najlepših sati Ukrajine kada je bila deo Sovjetskog Saveza. Lepo je videti da Rusija ponovo pomaže", početak je obaćanja Mura na društvenoj mreži.

Post reditelja ilustrovan je trejlerom za HBO mini seriju "Chernobyl", koja je ujedno jedna od najbolje ocenjenih serija svih vremena na IMDb-u.

"Naravno da bi Rusija trebalo da bude uznemirena, navodi dalje Mur, "ako smo Ukrajinu učinili delom NATO-a".

"Kao što bismo i mi reagovali da je Sovjetski Savez to učinio sa Meksikom ili Kanadom, da ih je učinio članicama nekadašnjeg Varšavskog pakta. Ili da je Rusija pokušala da stavi nuklearne projektile na Kubu. Ne bismo to trpeli!", piše Mur i potom zaključuje rečima: "Zaustavite sve ratove".

U svojoj objavi na Fejsbuku Mur nije propustio priliku ni da se obrati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Nema nigde američkih vojnika. Putine - potraži pomoć psihologa. Tvoj narod je podneo najveću žrtvu u Drugom svetskom ratu - 27 miliona mrtvih. Ne bismo mogli da pobedimo Hitlera bez vas. Mi u ovoj zemlji nikada nismo dovoljno priznali vašu patnju i gubitak. A onda, hvala Bogu, za briljantnog Gorbačova koji je okončao Hladni rat i pretnju nuklearnog uništenja među nama. I voleo bih danas više razmišljam o svemu dobrom što je Rusija učinila za svet", navodi čuveni dokumentarista koji je i 2020. izazvao buru reakcija zbog ostvarenja "Planeta ljudi".

Mur ističe da je vreme da se prestane sa ratnim razaranjima, jer ovo je 21. vek "za Boga miloga".

"To što radiš (obraća se Putinu, prim. aut.) izgleda tako staromodno i uvrnuto. Više nisi u KGB-u. Skini košulju, idi u saunu, pa idi da jašeš konja. Ukrajina ne ulazi u NATO. Narodu SAD je muka od rata i mi ćemo da obuzdamo našu vladu. Car je mrtav. Ne vraća se. Šta bi Marks rekao o vašoj ljubavi prema novcu, kapitalizmu i oligarsima koje sponzoriše država? Očekivano trajanje života prosečnog ruskog muškarca je između 62 i 68 godina. Usredsredi se na to", poručio je Mur.

Provokator i kritičar globalizacije

Mur poznat je po radovima kojima razotkriva brojne globalne trendove, i oštro kritikuje globalizaciju, velike korporacije, političare, rat u Iraku, američki zdravstveni sistem i kapitalizam kao takav. Magazin "Tajm" ga je 2005. proglasio jednim od 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

"Žeđ za nasiljem" (Bowling for Columbine, 2002) u kojem je kritikovao kulturu masovnog nošenja oružja u SAD donela mu je Oskara, a njegov "Farenhajt 9/11" (2004) - negativan pogled na administraciju Džordža V. Buša posle 11. septembra, postao je najgledaniji dokumentarac u to vreme u SAD i osvajač Zlatne palme u Kanu.

Sa filmom "Farenhajt 11/9", koji predstavlja provokativan i komičan pogled na vreme u kojem Amerikanci žive (sam naziv filma se odnosi na dan proglašenja Donalda Trampa za novog predsednika SAD), osvojio je nagradu publike na festivalu u Torontu 2018. Ovaj dokumentarac pušten je istovremeno u 1.719 američkih bioskopa, što je bilo najveće ostvarenje u istoriji dokumentarnog filma.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura