Aktuelno iz kulture

Benksijeva dela u vlasništvu Robija Vilijamsa prodata za više od 7 miliona funti, novac odlazi u dobrotvorne svrhe

Komentari

Autor: BBC

03/03/2022

-

10:01

Benksijeva dela u vlasništvu Robija Vilijamsa prodata za više od 7 miliona funti, novac odlazi u dobrotvorne svrhe
Benksijeva dela u vlasništvu Robija Vilijamsa prodata za više od 7 miliona funti, novac odlazi u dobrotvorne svrhe - Copyright AP/Jordan Strauss, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva dela čuvenog britanskog uličnog umetnika Benksija, koja su bila u vlasništvu pevača Robija Vilijamsa, prodata su za više od 7 miliona funti na aukciji u Londonu. Novac od prodaje biće doniran britanskoj National Health Service, objavio je BBC.

"Uništeno ulje na platnu / Helikopter" (Vandalised Oils/Choppers),  koje prikazuje dva vojna helikoptera u niskom letu pastoralnom idilom, prodato je za 4,4 miliona funti. Ovo Benksijevo delo, za koji je aukcijska kuća "Sotheby’s opisala kao "antiratno", bilo je procenjeno između 2,5 miliona i 3,5 miliona funti.

Slika je podsetnik na film iz 1979. o vijetnamskom ratu "Apokalipsa sada", kada američki helikopteri napadaju neprijateljske položaje uz zvuke Ričarda Vagnera. Kako je navedeno u katalogu za aukciju, slika odražava Benksijevo protivljenje drugom ratu u Iraku, kada je delio nacrtane plakate na protestima u Londonu 2003.

Još jedan Benksi u vlasništvu britanske muzičke zvezde, "Devojčica s balonom" (Girl with Balloon), nacrtan bojom u spreju na metalu, prodat je za nešto više od 2,8 miliona funti, što je i bila njegova procenjena vrednost.

"Devojka sa balonom" se pojavila ispod mosta Vaterlo 2002, a verzija koju poseduje Vilijams je iz 2006. godine prikazana je na metalu i aukcijska kuća "Sotheby`s" je njenu vrednost procenila na 2 ili 3 miliona funti. Vilijams je ovo delo, kako navodi BBC, nabavio direktno od neuhvatljivog umetnika.

Senzaciju u umetničkim krugovima, ali i šire izazvala je verzija Benksijeve slike devojčice koja se samouništila u trenutku kada je anonimni kupac iz Evrope dao pobedničku ponudu na aukciji. Iz aukcijske kuće "Sotbi", gde je pocepano delo prodato, opisali su oso kao "ultimativno Benksijevo umetničko delo".

Sredinom oktobra prošle godine, ovo delo britanskog umetnika koje se samouništilo i pod novim nazivom "Ljubavi u korpi za smeće" prodato je na aukciji za rekordnu sumu od oko 22 miliona evra.

Ovo je bilo prvi put da Robi Vilijams prodaje umetnička dela iz svoje privatne kolekcije.

Preporuka za vas

Umetnik bez lica: Benksi bi mogao da izgubi prava nad svojim delima, ukoliko ne otkrije identitet

Komentari (0)

Kultura