Aktuelno iz kulture

Ed Širan na sudu zbog optužbi da je "kopirao" tuđu pesmu za svoj veliki hit "Shape of You"

Komentari

Autor: NME

07/03/2022

-

11:46

Ed Širan na sudu zbog optužbi da je "kopirao" tuđu pesmu za svoj veliki hit "Shape of You"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzičar Ed Širan suočava se sa optužbom za krađu autorskih prava i to za svoju najpopularniju pesmu "Shape Of You". 

Širan se nedavno prvi put pojavio na sudu zbog svog singla sa albuma "÷" (Divide), nakon tvrdnji dvojice muzičara da su delovi njegovog hita "pozajmljeni" iz njihove pesme "Oh Why" objavljene u martu 2015. godine.

Sami Čokri (čije je scensko ime Sami Switch) i Ros O'Donohju, tvrde da je "Shape of You" slična u "određenim stihovima i frazama" njihovoj pesmi.

Širan i njegovi koautori Stiven Mekačeon i Džon Mekdejd dobili su zabranu Britanskog društva za autorska prava da preuzmu oko 20 miliona dolara tantijeme, odnosno nadoknade koju autori dobijaju na osnovu autorskih prava za izvođenje nekog njihovog dela, nakon što su Čokri i Mekdejd protiv njih podigli tužbu.

Oni ih terete da su "svesno ili nesvesno preuzeli veštinu komponovanja i rad drugih autora", piše NME.

Čokri je izjavio da je pesmu poslao krugu ljudi bliskom Širanu, u želji da sarađuje sa zvezdom, ali je kasnije prepoznao neke njene delove u "Shape Of You".

Inače, taj singl postao je najprodavaniji u Velikoj Britaniji 2017. godine, a prošle godine postao je prva pesma koja je postigla tri milijarde plaćenih strimova.

Širan poriče optužbe, a očekuje se da će parnica trajati oko tri nedelje.

Širan je već morao da plati autorima pesme "No Scrubs" grupe TLC zbog sličnosti sa "Shape of You", ali sada tvrdi da spornu pesmu "Oh Why" nikada pre sudskog procesa nije čuo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura