Aktuelno iz kulture

Dani srpskog filma u Zagrebu posvećeni Sonji Savić

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2022

-

16:55

Dani srpskog filma u Zagrebu posvećeni Sonji Savić
Dani srpskog filma u Zagrebu posvećeni Sonji Savić - Copyright Fototeka Arhiv Jugoslovenske kinoteke

veličina teksta

Aa Aa

U Zagrebu su od 7. do 10. marta održani 4. Dani srpskog filma, koje Jugoslovenska kinoteka organizuje u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem, ambasadom Srbije u Hrvatskoj i kinom Tuškanac.

Program je nastavljen posle dvogodišnje pauze, prouzrokovane pandemijom korona virusa, a ovoga puta bio je posvećen glumici Sonji Savić (1961-2008), u okviru ciklusa Portreti.

U ime Jugoslovenske kinoteke filmsku reviju u prepunom kinu Tuškanac otvorio je upravnik Muzeja kinoteke Marjan Vujović. U delegaciji Kinoteke bio je i Dragan Marinković, zadužen za odnose sa javnošću Jugoslovenske kinoteke.

Program u spomen na jedno od najvećih glumačkih lica jugoslovenskog filma osamdesetih godina prošlog veka prikazan je u sklopu filmske manifestacije "Ponovo radi bioskop", koja se bavi srpskim filmom i jugoslovenskom filmskom baštinom.

Fototeka Arhiv Jugoslovenske kinoteke

 

Ciklus je otvoren kultnim filmovima "Davitelj protiv davitelja" Slobodana Šijana i "Šećerna vodica" Svetislava Bate Prelića. Usledili su "Una" Miše Radivojevića, "Jug-jugoistok" Milutina Petrovića, "Život je lep" Bore Draškovića, slovenačko-hrvatska koprodukcija "Od groba do groba" Jana Cvitkoviča, kao i hitovi "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića i "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojevića.

Uz filmski program otvorena je i prateća izložba "Devojka iz grada", deo stalne postavke Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u Sonjinom rodnom gradu Čačku.

Preporuka za vas

Kinoteka slavi 110 godina od prvog srpskog igranog filma: Filmska istorijska čitanka uz "Karađorđa" i Svetozara Botorića

Komentari (0)

Kultura