Aktuelno iz kulture

Princ Čarls savetovao Keneta Branu kako da odigra kralja

Komentari

Autor: RTS

15/03/2022

-

18:08

Princ Čarls savetovao Keneta Branu kako da odigra kralja
Princ Čarls i Kenet Brana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Popularni britanski glumac i režiser Kenet Brana otkrio je koliko mu je bilo teško da se poistoveti sa ulogom kralja Henrija Petog u ratnoj drami koju je režirao i u kojoj je igrao glavnu ulogu pre više od 30 godina, ali da mu je od presudnog značaja bio razgovor sa princom Čarlsom i saveti koje je dobio od njega.

Kako prenosi RTS, jedan od presudnih momenata u karijeri ser Keneta Brane, uvaženog i nagrađivanog britanskog glumca i reditelja, bila je njegova interpretacija kralja Henrija Petog u istoimenoj ratnoj drami iz davne 1989. prema čuvenom komadu Vilijama Šekspira, koju je Brana i režirao.

Glumac je nedavno otkrio da mu je u pripremi za ulogu pomogao britanski prestolonaslednik princ Čarls. Brana je tokom istraživanja svoje uloge, naime, priznao prijatelju da ima poteškoća da se stavi u kožu jednog pripadnika kraljevske porodice pošto potiče iz radničke klase u Severnoj Irskoj. Odrastao je u skromnoj porodici sa troje dece, otac mu je bio stolar. Rođen je u Belfastu, ali se porodica zbog sukoba u Severnoj Irskoj već krajem 60-tih godina preselila u Englesku.

Brana je uz kriglu piva podelio sa prijateljem svoje brige, a on mu je rekao da "poznaje nekog ko poznaje nekog" i ko bi mogao da mu pomogne, ako bude ozbiljan i diskretan.

I tako je dogovoren niz sastanaka sa posrednicima. Glumac je bio temeljno proveravan i na kraju je upoznao princa Čarlsa, koji je bio veoma otvoren, posebno kada je reč o opterećenosti očekivanjima i činjenici izolacije od ostatka sveta. I ovo mu je bilo veoma interesantno.

Princ je objasnio koliko je interakcija sa javnošću u početku teška, jer su mnogi uzdržani kada prvi put sretnu pripadnika kraljevske porodice. Brana kaže da je Čarls morao da uloži dodatni napor da uspostavi tu vezu i prihvati da će uvek postojati ta distanca, a to utiče na psihu i na način na koji se onda donose odluke o dobrobiti drugih ljudi.

Prema sopstvenom priznanju, glumac je otišao sa tog sastanka sa osećajem divljenja prema kraljevskoj porodici.

"Videlo se da je u temelje njegovog bića ugrađen osećaj dužnosti, privilegije i žrtvovanja. Oni su svesni da je sav taj privilegovani život koji vode, posledica slučajnosti njihovog rođenja koju moraju da ispune posvećenošću služenju drugima", reči su glumca i reditelja.

Brani je ovaj razgovor mnogo pomogao da se stavi u kožu jednog kralja, a film "Henri Peti" ostao je jedan od najpoznatijih filmova u njegovoj bogatoj kinematografskoj karijeri, koji mu je doneo nominacije za najprestižnije nagrade i u glumačkoj i u rediteljskoj sferi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura