Aktuelno iz kulture

Kenet Brana se vratio kući da predstavi svoj "Belfast"

Komentari

Autor: BBC

06/11/2021

-

09:06

Kenet Brana se vratio kući da predstavi svoj "Belfast"
Kenet Brana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ser Kenet Brana se vratio u svoj rodni Belfast i to u povodu otvaranja 21. filmskog festivala u tom gradu, koji je i započeo projekcijom njegove polubiografske filmske priče nazvane "Belfast".

Na crvenom tepihu, uvaženom glumcu i reditelju društvo su pravile zvezde njegovog ostvarenja - Džejmi Dornan, Katrina Balf, Kiran Hands, kao i desetogodišnji Džud Hil.

Film "Belfast", za koji je Brana napisao i scenario, zasnovan je na njegovom i iskustvu njegove porodice tokom Nevolja (1969) u Svernoj Irskoj, a priča prati odrastanje jednog dečaka, koji se oseća krajnje bezbrižno u tom divnom malom gradu, a onda preko noći nastaje sveopšta drama, nemiri su na ulicama Belfasta dok u vazduhu "lebdi" politička pozadina tog vremena.

profimedia

Kenet Brana sa fanovima na otvaranju festivala u Belfastu

"Bilo je mnogo velikih pitanja za sve one koji su živeli u Belfastu i moja porodica je imala sopstvenu, malu verziju. U to vreme zaista sam osećao da sam bezbrižan, znao sam ko sam i osećao sam da se u tom gradu ne možeš izgubiti, a onda je rulja nagrnula na ulicu...", kazao je Brana za BBC na premijeri u Belfastu.

Te prelomne 1969, negovi roditelji su odlučili da napuste Belfast i presele se u Englesku, pa je za njega i rad na samom filmu bio pokušaj da shvati zašto su roditelji doneli baš takvu odluku.

"Bili smo u srodstvu s polovinom Belfasta, s drugom smo išli u školu. Sve se to izgubilo u trenutku, bio bila je to traumatična promena za sve i to je nešto s čim sam zaista želeo da se suočim, i da razumem svoje roditelj jer pitanje da li je tada napravljena pogrešna odluka nikada u porodici nije ni postavljano. Ali sigurno je to pitanje postojalo ispod površine", reči su Brane.

 

 

Kako je uoči premijere na festivalu u Torontu ("Belfast" je na tom festivalu dobio glavnu nagradu "Izbor publike") Brana kazao, trebalo mu je vremena da se suoči sa samim sobom, ali kada je svet zbog pandemije otišao u karantin, njemu je to pomoglo da se okrene iskustvu koje je stekao iz jednog drugačijeg "lokdauna" i ispriča priču koja se dešavala pre 50 godina.

"Taj `lokdaun` je došao u jedan veoma stabilan, srećan život jedne radničke porodice, koja je živela u jednoj ulici, delu grada, sa komšilukom. U jednom danu, preko noći se bukvalno sve preokrenulo naglavačke, i mislim da je ta neka neizvestnost koju je pokrenulo i ovo sadašnje iskustvo karantina, "zapalilo" ovu priču", kazao je reditelj.

Zvezda filma i glumac poreklom iz Severne Irske, Džejmi Dornan, u Belfastu je izjavio da film iz drugačije perspektive prikazuje početak Nevolja, što smatra važnim za onu publiku koja nije iz tih krajeva. 

"Nadam se da će sada bolje razumeti da su mnogi obični ljudi bili uppleteni u nešto što nisu želeli. Putovao sam dosta, govoreći ljudima s velikom ponosom da sam iz Belfasta, i uvek sam se susretao sa njihovom nevericom da sam uopšte izašao živ iz tog grada. Šta god da kažemo, kako god da upakujemo, takav je pogled svet ima na ovo mesto. I ako imamo priliku da prikažemo i njegovu drugu stranu, onda mislim da je to izuzetno važno", kazao je Dornan.

profimedia

Sa snimanja

"Belfast" se već se spominje kao jedan od glavnih kandidata za "Oskara", na listi čuvenog magazina Varaity "Belfast" se i nalazi na samom vrhu liste za glavne nagrade Američke filmske akademije.

"Ovo je potresna priča o ljubavi, smehu i gubitku, koju prati muzika burnih šezdesetih u Severnoj Irskoj, dok detinjstvo devetogodišnjeg Badija biva preokrenuto preko noći, početkom Nevolja", glase najave za premijeru koja će se 12. novembra održati u Americi. "Belfast" bi trebalo da se nađe 21. januara na reportoaru bioskopa u Velikoj Britaniji.

Festival u Belfastu se održava do 13. novembra i na programu je mnoštvo "lokalnih" ostvarenja i glumaca.

Komentari (0)

Kultura