Aktuelno iz kulture

Holandski izdavač povlači iz knjižara diskreditovanu knjigu o izdajniku Ane Frank

Komentari

Autor: Guardian

23/03/2022

-

13:17

Holandski izdavač povlači iz knjižara  diskreditovanu knjigu o izdajniku Ane Frank
Ana Frank - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Holandski izdavač povlači iz prodaje knjigu o diskreditovanom istraživanju o izdajniku Ane Frank, nakon oštrih reakcija poslednjih meseci.

"The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation" knjiga kanadske spisateljice Rouzmeri Salivan objavljena je u januaru i navodi jevrejskog beležnika Arnolda van den Berga kao glavnog osumnjičenog za odavanje položaja porodice Frank nacistima.

Jevrejske zajednice, istoričari i nezavisni istraživači žestoko su kritikovali takav zaključak knjige, a izdavač "Amo Antos" u februaru je prekinuo štampanje novih primeraka do provere istinitosti podataka u njoj.

U Holandiji je prošle nedelje objavljen i kontra-izveštaj stručnjaka za Drugi svetski rat i istoričara, koji smatraju da istraga koju je sproveo penzionisani američki FBI agent i na osnovu koje su iznete tvrdnje o Van den Bergu, nije obavljena profesionalno.

"Nema nikakvih ozbiljnih dokaza za ovako ozbiljnu optužbu", zaključili su stručnjaci.

"Ambo Anthos" je saopštio da zbog tog otkrića, knjigu povlači iz knjižara, prenosi Guardian.

"Dnevnik Ane Frank" koji je devojčica pisala u skrovištu za vreme Drugog svetskog rata, pre nego što su je nacisti pronašli 4. avgusta 1944. godine, preveden je na 60 jezika.

Mip Gis, jedna od pomagača ove porodice, čuvala ga je na bezbednom mestu, sve dok ga Anin otac, Oto, nije objavio 1947. godine, dve godine nakon što je Ana umrla u logoru Bergen Belsen kada je imala samo 15 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura