Aktuelno iz kulture

Na prodaju priznanica o vlasništvu nad nevidljivim umetničkim delom: Očekuje se da će dostići cenu od pola miliona evra

Komentari

Autor: CNN

26/03/2022

-

08:53

Na prodaju priznanica o vlasništvu nad nevidljivim umetničkim delom: Očekuje se da će dostići cenu od pola miliona evra
profimedia/GINIES/SIPA - Copyright profimedia/GINIES/SIPA

veličina teksta

Aa Aa

Konceptualni umetnik Iv Klajn je 1958. godine u Parizu predstavio svoju izložbu pod nazivom "Praznina" koja se sastojala od velike vitrine usred prazne sobe. 

Na hiljade posetilaca plaćalo je ulaznicu da vidi njegovu izložbu "ničega", a uspeh ove "postavke" naveo ga je da ode i korak dalje - kolekcionarima je dao šansu da kupe seeriju nepostojećih i potpuno izmišljenih prostora u zamenu za čisto zlato.

Nekolicina kupaca je pristala, a danas, gotovo 60 godina nakon Klajnove smrti, jedna od priznanica koju je potpisao kao dokaz o vlasništvu nad nevidljivim umetničkim delom, prodaje se na aukciji.

Kuća "Sotbi" nazvala je priznanicu "pretečom nezamenljivih tokena (NFT)", a procenjuje da bi mogla da dostigne cenu i do pola miliona evra.

Umetničko delo, koje je Klajn nazvao "Zone nematerijalne slikovne senzibilnosti" prodato je 7. decembra 1959. Žaku Kugelu, trgovcu antikvitetima, a priznanica koju je tada dobio jedna je od retkih koje su opstale.

Razlog za to nije slaba potražnja za nevidljivim delima, nego činjenica da je umetnik svojim kupcima nudio izbor da zadrže priznanicu ili da je ritualno spale.

Ukoliko bi odabrali paljenje, smatrali bi se "definitivnim vlasnicima" konceptualnog umetničkog dela, a Klajn bi to učinio javno, pre nego što bi polovinu dobijenog zlata bacio u reku Senu.

Kugel je odlučio da zadrži svoju priznanicu i ona je od tada izlagana u svim većim galerijama širom Evrope, uključujući Hauard galeriju u Londonu i Centar Pompidu u Parizu.

Trenutno je u vlasništvu Loika Malea, nekadašnjeg vlasnika galerije, koji na aukciji prodaje više od 100 predmeta iz svoje kolekcije.

"Neki su povezali zonu senzitivnosti i osmišljavanje priznanica kao preteču NFT, koji i sam omogućava razmenu nematerijalnih radova. Ako tome dodamo da je Klajn imao registar sukcesivnih vlasnika 'zona', lako je prepoznati ovde još jedan revolucionaran koncept - blokčejn'", stoji u katalogu aukcije.

Iz aukcijske kuće "Sotbi" u saopštenju poručuju da kupac "neće biti samo vlasnik priznanice, nego i Klajnovog nevidljivog dela", prenosi CNN.

Taj umetnik, koji je umro 1962. bio je ključna figura pokreta novog realizma, koji je koristio umetnost da izazivali percepciju realnosti posmatrača.

On je 1957. otvorio izložbu u Milanu koja se sastojala od 11 plavih slikarskih podloga, identičnih po obliku, nijansi i veličini. 

Ipak, njegov najpoznatiji rad je fotografija iz 1960. pod nazivom "Skok u prazninu" na kojoj deluje da Klajn skače sa visokog zida, iako je zapravo ona kombinacija dve odvojene slike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura