Aktuelno iz kulture

Izložba legata Ante Ilića u Adligatu: Odeća Inka i predkolumbijske umetnine diplomatskog "Indijane Džounsa"

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

12:46

Izložba legata Ante Ilića u Adligatu: Odeća Inka i predkolumbijske umetnine diplomatskog "Indijane Džounsa"
Milovoje Ilić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Legat jugoslovenskog diplomate Ante Ilića (1929 – 2010), koji se sastoji od brojnih arheoloških predmeta i slika iz Latinske Amerike, kao i dokumentacije vezane za Pokret nesvrstanih i drugo, biće od danas izložen u Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat iz Beograda.

Direktor Uruženja za kulturu, umentosti i međunarodnu saradnju Adligat Viktor Lazić rekao je agenciji Tanjug da se "radi o izvanrednoj zaostavštini" Ilića koju je poklonio njegov sin Milivoje Ilić, a sastoji se od 117 predmeta predkolumbijske umetnosti, 32 slika haićanske naive i mnogobrojnih fotografija i dokumenata nastalih tokom njegove diplomatske službe.

Lazić je podsetio da je Ante Ilić bio izvanredna ličnost, koja se amaterski bavila arheologijom i pisanjem radio drama i pesama, a tokom diplomatske karijere bio je načelnik uprave za Latinsku Ameriku, gde je službovao kao ambasador u Venecueli, Dominikanskoj Republici i Haitiju, a bio je i otpravnik poslova u Peruu, prvi sekretar amabsade na Kubi i ataše za kulturu u Londonu.

Tanjug/Zoran Žestić

Milivoje Ilić, sin diplomate Ante Ilića

"Dok je bio u Peruu pedesetih i šezdesetih godina bavio se iskopavanjima. I sam je iskopao određene predmete. Sakupljao je predmete starih Inka i naroda Parakas, Naska, Čimu i drugih. Sakupio je i do nas je došlo 117 predmeta predkolumbijske umetnosti. To je skup predmeta na kojem bi pozavideli najveći muzeji na svetu", naveo je Lazić.

Od predmeta koji su sada izloženi u Adligatu, poput komada odeće starih Inka ili predkolumbijskih ćupova, Lazić je izdvojio kao njemu lično najzanimljivija dva predmeta od keramike, kombinacije posude i muzičkog insturmenata, koji "fascinantno posle 1.500 godina i dalje sviraju i proizvode vrlo distinktivni zvuk".

Prema njegovim rečima, Ilić je kao prvi jugoslovenski ambasador na Haitiju skupio kvalitetnu zbirku od 32 slike haićanskih slikara kao što su Čarls Dufrank, Iv Lafontan, Fernand Pjer, Alberoj Bazil, Anton Montas i Aleksandar Gregor.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Kao posebne kuriozitete u Adligatu pominju sliku koja prikazuje umetnički doživljaj diplomatskog prijema u jugoslovenskog ambasadi u Karakasu, kao i srpsku posudu za kajmak koja se haićanskom slikaru toliko dopala da ju je celu oslikao i time na neobičan način povezao Srbiju i Haiti.

Rodom iz Dalmacije, Ilić je tokom diplomatske karijere duge 37 godina, bio i oficir za vezu Jovanke Broz tokom putovanja po zemljama i jedini je bio Jugosloven dobitnik najvećeg venecuelanskog priznanja Ordena Franciska de Mirande.

Pored nekoliko odlikovanja u Adligatu se nalazi od Ilićevih dokumentata pripreme za nastupa na konferencijama nesvrstanih, mnogobrojne propusnice i diplomatski pasoši, kao i desetine fotografija sa putovanja, uključujući one snimljene po Africi na brodu "Galeb" sa predsednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Iz Adligata ističu u Ilićevom legatu i rukopise drama emitovanih na Radio Beogradu, kao i njegove rukopise, slike i crteže, a priložena je i dokumentacija o boravku u izbegličkom logoru El Šat u Egiptu gde je dospeo pošto je njegov otac Miho Ilić ubijen na Visu zbog podrške partizanskom pokretu.

Milivoje Ilić je rekao Tanjugu da je njegov otac bio strastveni sakupljač antikviteta i slika, i sam slikar, a kao diplomata je imao priliku da se druži sa ljudima po svetu i stiče nova znanja koja su "stvarala kao kod svakog velikog intelektualca još veću radoznalost i želju".

"Ima par ćupova koje je otac lično iskopao 'a la Indijana Džons'. A jedan put sam čak i ja učestvovao i tim arheološkim iskopavanjima. Imam i fotografije iz tih vreme pre 50 godina. Verovatno su mi ta dva ćupa koje smo našli taj dan najdraža", rekao je Ilić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prema Ilićevim rečima, kolekcija njegovog oca je skupljena u vreme kada se to moglo da radi legalno, i iznešena je legalno sa svom dokumentacijom.

Umesto da se kolekcija vrati u matičnu zemlju ili da se rasproda, Ilić je rekao da najlogičniji izbor bio da se "očeva velika pasija i ljubav" sačuva u Adligatu i da time "Srbija dobije lepu arheološku zbirku na kojoj mogu da pozavide mnoge zemlje".

"Njegova ljubav je bila tolika za tom kolekcijom da nisam ni u jednom momentu posumnjao da je ovo prava odluka. Sa radom Adligata sam upoznat već nekoliko godina i mislim da je Muzej knjige pravo mesto za ovakvu kolekciju", rekao je Ilić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura