Aktuelno iz kulture

Arheolozi očekuju da otkriju deo bedema Beogradske tvrđave iz doba despota Stefana Lazarevića

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

14:06

Arheolozi očekuju da otkriju deo bedema Beogradske tvrđave iz doba despota Stefana Lazarevića
Arheolozi očekuju da otkriju deo bedema Beogradske tvrđave iz doba despota Stefana Lazarevića - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Rukovodilac arheoloških istraživanja lokaliteta Vodena kapija 1 na prioblanom bedemu Beogradske tvrđave Katarina Mitić izjavila je da se privi rezultati istraživanja, koja su počela 21. marta, mogu očekivati krajem maja, kada bude završena prva faza arheoloških radova.

"Ovo je deo priobalnih bedema Beogradske tvrđave sa prolazom Vodena kapija 1, je svoju konačnu formu dobila u periodu od 1717. do 1736. godine. Namera je da se u okviru prve faze izgradnje Linijskog parka, od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova, na ovom jednom segmentu sistematski israži deo priobalnih fortifikacija sa kapijom i da se nakon toga u okviru konzervatosrko-rastauratorskih radova Vodena kapija prezentuje u okviru sadržaja Linijskog parka", izjavila je za Televiziju K1 Mitićeva, koja je arheolog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Očekuje da u toku arheoloških radova bude otkriven i deo bedema Beogradske tvrđave iz doba despota Stefana Lazarevića.

"Zato što je prioblana zona Beogradske tvrđave počela da se utvrđuje u trećoj decenijia 15. veka, u vreme vladavine despota Stefana Lazarevića i zatim je ta bedemska trasa uklopljena u ove trase koje su nastale kasnije u 18. veku", objasnila je Mitićeva.

Navela je da lokalitet istražuje ekipa od desetak arheologa iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Arheološkog instituta u Beogradu uz pomoć naučnih saradnika i JKP-a "Zelenilo Beograd".

"Postojale su namere da se istražuje ovaj deo fortifikacije i pre izgradnje Linisjkog parka, naročito zbog toga što je ova zona Beogradske tvrđave najslabvije arhelološki istražena, ali to niuje činjeno zbog činjenice da je uvek bio jako visk nivo podzemnih voda i da je ovim delom priobalnog bedema prolazila železnička pruga", rekla je Mitićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu