Aktuelno iz kulture

Svetski dan knjige za decu u znaku Duška Radovića

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

13:40

Svetski dan knjige za decu u znaku Duška Radovića
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dečje odeljenje Biblioteke Grada Beograda "Čika Jova Zmaj" danas je obeležilo Svetski dan knjige za decu, i tim povodom su uručene nagrade pobednicima litararno-likovnog konkursa "Da li mi verujete" na koji je pristiglo više stotina radova iz Srbije, regiona, Evrope i Afrike.

"Raduje nas što je i ove godine stigao veliki broj dečjih radova iz Srbije, a posebno iz dijaspore, iz Francuske , Grčke, Švajcarske, pa čak i iz Bocvane, inspirisanih naslovom jedne od najlepših dečjih pesama Duška Radovića", rečeno je Tanjugu na Dečjem odeljenju u Zmaj Jovinoj ulici gde su dodali da je konkurs bio u znaku obeležavanja veka od rođenja tog velikog srpskog pisca, pesnika, novinara.

Iz biblioteke su dodali i to da im je želja bila da najmlađe podstaknu da još više čitaju i da se kreativno izražavaju, da o onome što pročitaju znaju da iskažu stav, da mogu nešto da napišu i nacrtaju.

Nagrade za najbolje literarne radove za mlađi i stariji uzrast ostale su u Beogradu, dobile su ih Mila Hodalić iz OŠ "Vojvoda Radomir Putnik" i Stanko Vićanović iz škole "Banović Strahinja". Takođe, dobile su ih i Stasija Todorović iz Izole i Tatjana Vukovic iz Zelenike. Pobednici likovnog dela konkursa su Mila Ðorđević iz Vranja i Andrea Tomić iz Užica, kao i Marica Kikingzoti iz Grčke.

U cilju popularizacije čitanja, direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov podsetila je za Tanjug, da je još pre pola veka uvedena čitalačka značka za decu koja pročitaju najviše knjiga, a kako je dodala, ima i onih koji čitaju i 300 knjiga godišnje.

U istom cilju, navela je Ninkov, u februaru je prvi put dodeljena nagrada "Duško Radović" za književnost za decu i mlade, a laureat bio je Dejan Aleksić za knjigu "Malo-malo pa slon".

Mali Nobel

U čast autorke knjige "Pipi Duga Čarapa" i promovisanja prava dece na najbolja dela, Vlada Švedske 2. aprila dodeljuje nagradu "Astrid Lindgren", koju zovu i malom Nobelovom, a čiji je novčani deo veći od pola miliona dolara.

Svetski dan knjige za decu je 2. april, a širom Srbije obeležava se od danas, pa sve do ponedeljka. Ovaj dan je ustanovljen 1967. godine na dan rodenja Hansa Kristijana Andersena, kako bi se poslala poruka o biti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči kod dece još u najranijem detinjstvu.

Preporuka za vas

Dr Nele Karajlić: Šoping molovi su danas za mnoge kao crkve novog sveta, teško je ljude ubediti da tamo nije nikakav raj

Komentari (0)

Kultura