Aktuelno iz kulture

Željko Lučić u "Travijati" 9. aprila na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/04/2022

-

17:53

Željko Lučić u "Travijati" 9. aprila na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu
Željko Lučić u "Travijati" 9. aprila na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Publika će u subotu, 9. aprila, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu imati prilike da nakon više od jedne decenije ponovo čuje jednog od najpriznatijih svetskih baritona Željka Lučića u ulozi Žorža Žermona, u Verdijevoj operi "Travijata", najavili su organizatori.

Dirigent je Dejan Savić.

Operski pevač Željko Lučić već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu, nastupajući u najprestižnijim operskim kućama na svetu, kao što su Metropoliten Opera, Milanska skala, Kraljevska opera u Londonu, Opera u San Francisku, Nacionalni teatar Pariske opere, Bečka državna opera.

Njegovi mnogobrojni angažmani u Metropoliten Operi obuhvataju izvođenja naslovnih uloga u Magbetu, Nabuku i Rigoletu, ulogu Alfia u operi "Kavalerija Rustikana", Amonasra u "Aidi", Žermona u "Travijati", grofa od Lune u "Trubaduru", Enrika u "Lučiji od Lamermura", Johanana u operi "Salome" i ulogu Skarpije u "Toski".

U toj zahtevnoj operi velike dramske snage, kao gosti na sceni Narodnog pozorišta će nastupiti i mladi solisti - doktorandi na Fakultetu muzičkih umetnosti Vesna Ðurković u ulozi Violete Valeri i Stevan Karanac u ulozi Alfreda Žermona.

U podeli su i Ljubica Vraneš, Tatjana Mitić, Mihailo Šljivić, Miroslav Markovski, Slobodan Živović, Siniša Radin i Predrag Gligorić.

Učestvuje Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić. Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.

Pre početka predstave u foajeu partera biće otvorena izložba fotografija povodom 100 godina od prvog izvođenja "Travijate" u Narodnom pozorištu u Beogradu, a čiji su autori Dragan Stevović i Dragica Gaćeša).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura