Aktuelno iz kulture

Finska sprečila povratak umetničkih dela vrednih 42 miliona evra u Rusiju

Komentari

Autor: ArtNet

07/04/2022

-

15:33

Finska sprečila povratak umetničkih dela vrednih 42 miliona evra u Rusiju
Wikipedia.org/Web Gallery of Art - Copyright Wikipedia.org/Web Gallery of Art

veličina teksta

Aa Aa

Finski carinici zaplenili su umetnička dela čiju su vrednost osiguravajuće kuće procenile na preko 42 miliona evra, i time sprečili njihov povratak u Rusiju.

Finska je presrela brod sa umetničkim delima na granici Valima prošlog vikenda, nakon što je Evropska unija uvela sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Agencija za kulturno nasleđe nadgledaće skladištenje konfiskovanih umetnina, dok se sankcije ne ukinu. Umetnine su i dalje u ruskom vlasništvu, a čuvaju se kao dokazni materijal, prenosi ArtNet.

"Profesionalci su konsultovani u premeštanju i skladištenju tih dobara. Pakete nećemo otvarati", rekao je direktor carina Hanu Sinkonen na konferenciji za štampu, dodavši da se u njima nalaze dela "neprocenjive vrednosti".

Zbog evropskih sankcija Rusiji zabranjena je prodaja, snabdevanje, transfer ili izvoz luksuznih dobara u tu zemlju, uključujući i umetnička dela. Vlasti tvrde da je desetoro ljudi osumnjičeno da je kršilo sankcije transportujući te umetnine.

Na brodu su se nalazila tri paketa: jedan sa delima pozajmljenih Italiji sa slikama, skulpturama i antikvitetima Ermitaža i Carskog sela, jedan sa umetninama iz Tretjakov galerije i jedan sa delima Puškinovog muzeja lepih umetnosti pozajmljenih Japanu.

Početkom marta Ermitaž je zahtevao da tri italijanske institucije vrate pozajmljene radove pre ranije postavljenog roka, pa se pretpostavlja da su konfiskovana upravo ta dela.

U to vreme, u Italijanskoj galeriji u Milanu bilo je delo Antonija Kanove "Psiha oživljena kupidonovim poljupcem", a u Kraljevskoj palati, takođe u Milanu, Ticijanova "Mlada žena sa pernatim šeširom" i "Zavođenje" Đovanija Karijanija. Takođe, u Rimu je bila izložena "Mlada žena" Pabla Pikasa.

Ruski ambasador u Finskoj navodno je u kontaktu sa tamošnjim Ministarstvom spoljnih poslova u pokušaju da reši situaciju, dok je Vjačeslav Volodin, predstavnik državne Dume, rekao je u zvaničnom saopštenju: "Što se tiče zaplenjenih slika, vratiće ih i platiće kaznu. Oni koji su to učinili u Finskoj verovatno ne pamte dobro svoju istoriju".

Finska strogo sprovodi sankcije prema Rusiji i nedavno je zabranila da 21 luksuzna jahta napusti njihove vode, zbog sumnje da pripadaju sankcionisanim pojedincima.

Ove nedelje Francuska se složila da vrati Rusiji 200 slika pozajmljenih pariskoj Fondaciji Luj Viton za izložbu "Kolekcija Morozov: Ikone moderne umetnosti", uprkos pozivima da konfiskuju ta dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura