Aktuelno iz kulture

Komemoracija Dejanu Mijaču 11. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/04/2022

-

12:49

Komemoracija Dejanu Mijaču 11. aprila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Dejan Mijač - Copyright 24sedam/Goran Sivački

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija Dejanu Mijaču biće održana u ponedeljak, 11. aprila, u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

"Sahrana je istog dana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14.30 u crkvi Svetog Nikole na Novom groblju", saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Dopisni član Odeljenja umetnosti SANU i pozorišni reditelj čije su predstave na mnogo načina obeležile istoriju pozorišne umetnosti u Srbiji i regionu preminuo je 5. aprila u Beogradu.

Iza Mijača su predstave koje su i danas u kolektivnom pamćenju, režirao je dela klasika i savremenika na svim važnijim scenama ovog podneblja.

Dejan Mijač rođen je 1934. godine u Bijeljini, u svešteničkoj porodici. Po završenoj gimnaziji u Valjevu, upisao je studije jugoslovenske književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a zatim i pozorišnu i radio režiju na Pozorišnoj akademiji, u klasi Vjekoslava Afrića.

Po završetku studija, 1957, dobio je angažman u Narodnom pozorištu u Tuzli. Za četiri sezone u Tuzli postavio je na desetine predstava i, premda ovo pozorište nije bilo žiža pozorišnog života Jugoslavije, njegov rad se pročuo pa je usledio poziv slavnog upravnika Miloša Hadžića da pređe u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, u kome je kao kućni reditelj, u narednih 13 godina, režirao niz zapaženih predstava klasičnog i savremenog repertoara.

Premda nikad nije bio na čelu neke institucije, njegov autoritet bio je široko priznat i on je uvek rado pozivan da režira u pozorištima Atelje 212, Grad teatar Budva, Zvezdara teatar, Teatar Kult, Pozorište "Boško Buha", Narodno pozorište Niš, NP Sombor, NP u Beogradu, NP Sarajevo, Beogradsko dramsko pozorište, Kazalište Jazavac u Zagrebu, HNK Split, HNK Rijeka, Pozorište "Joakim Vujić".

Bavio se i glumačkim pedagoškim radom u Novom Sadu, pri Dramskom studiju Srpskog narodnog pozorišta, a potom je prešao na Katedru za pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je i ostao do penzije.

"Glumci su voleli da rade sa Mijačem jer je on kroz glumce umeo da sprovede svoje ideje na način da su i sporedne uloge postajale vidljive i učestvovale u značenju predstave. Umeo je da angažuje ansambl, da u glumcu potakne ono najbolje što ima da podari, premda je Mijač bio poznat i kao strog i zahtevan reditelj", navode iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na sceni tog teatra, Mijač je postavio poslednju, testamentarnu režiju (Čehovljev komad "Višnjik") kada je odlučio da se povuče iz aktivnog pozorišnog života 2011.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura