Aktuelno iz kulture

U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba "Tanka linija": Fenomen granice između leka i otrova

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

20:36

U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba "Tanka linija": Fenomen granice između leka i otrova
U Muzeju nauke i tehnike otvorena izložba "Tanka linija": Fenomen granice između leka i otrova - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Tanka linija", nastala u saradnji Muzeja nauke i tehnike i Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, otvorena je večeras u Galeriji 51 Muzeja nauke i tehnike.

Postavku ove izložbe osmislio je autorski tim Ivan Stanić, Jelena Manojlović i Svetlana Mitrović. Jelena Manojlović je rekla da će posetioci Muzeja nauke i tehnike imati prilike da se upoznaju sa "tankom linijom koja razdvaja otrov i lek".

"Postavka izložbe aktuelna je i danas, jer se između ostalog bavi jestivim i otrovnim biljem u Srbiji i pokazuje sve mogućnosti farmaceutskih proizvoda", rekla je Manojlović.

Među najzanimljivijim artefaktima u postavci izložbe svakako su spiskovi otrovnih biljaka i životinja, koji se mogu naći na teritoriji Srbije, od kojih su neki preparirani i prvi put izloženi javnosti, kao što je specijlana vrsta autohtone otrovne škorpije.

Na otvaranju su izvedeni delovi prve srpske operete "Vračara - Baba Hrka" Davorina Jenka, koja je prvi put izvedena u Narodnom pozorištu, u čast proglašenja Kraljevine Srbije pre tačno 140 godina.

Multidisciplinarni projekat Tanka linija je osmišljen sa idejom da se kontekstualizuje deo dinamične granice između leka i otrova i da se ukaže na važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća. Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura