Aktuelno iz kulture

"Travijata" na sceni Narodnog pozorišta: U ulozi Žorža Žermona legendarni bariton Željko Lučić

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2022

-

12:07

"Travijata" na sceni Narodnog pozorišta: U ulozi Žorža Žermona legendarni bariton Željko Lučić
Travijata - Copyright TANJUG/NARODNO POZORISTE/Željko Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Verdijevoj operi "Travijata", koja je pod dirigentskom upravom Dejana Savića izvedena sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, u ulozi Žorža Žermona gostovao je jedan od najpriznatijih svetskih baritona Željko Lučić.

Slavni bariton već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu, nastupajući u najprestižnijim operskim kućama na svetu, kao što su Metropoliten Opera, Milanska skala, Kraljevska opera u Londonu, Opera u San Francisku, Nacionalni teatar Pariske opere, Bečka državna opera, a u Beogradu je nastupio prvi put  u poslednjih deset godina.

Njegovi mnogobrojni angažmani u Metropoliten operi obuhvataju izvođenja naslovnih rola u Magbetu, Nabuku i Rigoletu, kao i uloge Alfija u operi Kavalerija rustikana, Amonasra u Aidi, Žermona u Travijati, Grofa Lune u Trubaduru, Enrika u Lučiji od Lamermura, Jovana u Salomi i Skarpije u Toski.

U "Travijati" su gostovali i mladi solisti, doktorandi na Fakultetu muzičkih umetnosti - Vesna Ðurković (Violeta Valeri) i Stevan Karanac (Alfred Žermon).

U podeli su i Ljubica Vraneš (Flora Bervoa), Tatjana Mitić (Anina), Mihailo Šljivić (Doktor Grenvil/ Markiz d' Obinji), Miroslav Markovski (Baron Dufol), Slobodan Živković (Gaston), Siniša Radin (Ðuzepe) i Predrag Gligorić (Komisionario).

U prvorazrednom operskom događaju učestvovali su i Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.

Režiju Borislava Popovića iz 1991. godine obnovila je Ivana Dragutinović Maričić.

Scenografiju je kreirao Boris Maksimović, kostime Božana Jovanović, a koreografiju je uradio Vladimir Logunov.

Pre početka predstave u foajeu partera otvorena je izložba fotografija povodom 100 godina od prvog izvođenja "Travijate" u Narodnom pozorištu u Beogradu (autori Dragan Stevović i Dragica Gaćeša).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura