Aktuelno iz kulture

Serija crteža Dušice Pejić "Žvrljanje" u Galeriji Haos

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2022

-

13:31

Serija crteža Dušice Pejić "Žvrljanje" u Galeriji Haos
Serija crteža Dušice Pejić "Žvrljanje" u Galeriji Haos - Copyright Galerija Haos

veličina teksta

Aa Aa

Dušica Pejić, izrazita predstavnica apstraktne orijentacije u našem slikarstvu, predstavlja se od 19. aprila u Galeriji Haos serijom crteža naslovljenom "Žvrljanje".

Već samim naslovom, umetnica kao da namerno ukazuje na potrebu nesvesnog beleženja plesnih poteza četkom ili šrafiranih zapisa pastelom kroz znakove nekog njenog tajnog likovnog pisma, njenih intimnih ispovesti.

"Espresivnim potezima ona naglašava kretanja podjednako ona duhovna, energetska i telesna. Gestuoznost njenih intervencija na površine papira ne ide samo iz ruke već iz celog tela, zato što ona sve podređuje igri, a podsetimo da igra jeste uslov svakog kreativnog čina. Treba znati da se Dušica Pejić bavila ritmičkom gimnastikom, pa potom baletom, mačevanjem, video projekcijama, scenografijama, štampom na tkaninama, a u svemu je dominirao pokret kao neminovnost i karakteristika njenog likovnog izraza", navode iz Galerije Haos.

Pokret umetnicu dovodio do pomeranja, a koji je ona emanirala svojom likovnom igrom, potragom za dobrim rešenjem i uloženom energijom.

Uočava se spoj likovnog postupka i igre, spontaniteta i kontrolisanog ishoda, promišljanja nad izazovima i izvlačenja iz sebe onoga što želi da saopšti.

Galerija Haos

 

Svako od nas će radove Dušice Pejić tumačiti sebi na svoj način. To i jeste odlika apstrakcije da joj upisujemo sopstveno značenje.

"Energija njenih radova pokreće naša čula i publika će zasigurno pronaći odraze kako umetnicine tako i sopstvenih duša. U dijalogu su gest i koloristička rešenja, prostor i materija, likovne predstave i naše emocije pred njima", dodaju iz Galerije Haos.

Tekst za ovu postavku je sačinila teoretičarka umetnosti Aleksandra Lazar i ona, između ostaloga, na jednom mestu kaže: "Pejić oduvek tvrdi da je njen rad centriran na pokretu - bilo teksta, energije ili tela - a u novonastalom opusu naslućuju se novi odnosi i tenzije. Umetnica se udaljava od ranijih pretežno monohromatskih kompozicija u paletu dinamičnih bojenih površina sa baletskom modulacijom balansiranog, elegantnog poteza pastelom, koje možemo čitati i kao odnos amplituda, frekvencija i modulacija prisutnih u zvučno-senzornim talasima..."

Galerija Haos

 

Dušica Pejić (1976) je završila master i osnovne studije na katedri za slikarstvo Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše. Završila je specijalističke studije nakatedri za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, u klasi profesora Gordana Nikolića. Diplomirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija u Beogradu, na odseku za Grafički dizajn.

Izlaže samostalno i grupno od 2000. godine u zemlji i inostranstvu. Uvrštena  je u osam najistaknutijih autora apstraktne orijentacije u srpskom slikarstvu u Srbiji posle 2000. godine, u projektu Vasilija B. Sujića.

Saradnica je na projektima povezivanja i umrežavanja različitih umetničkih izraza. Njeni radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama.

Izložbu Dušice Pejić posetioci mogu videti do 13. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura