Aktuelno iz kulture

Komemoracija Snežani Nikšić uz digitalizovanu verziju filma "Majstori, majstori" u Jugoslovenskoj kinoteci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2022

-

12:38

Komemoracija Snežani Nikšić uz digitalizovanu verziju filma "Majstori, majstori" u Jugoslovenskoj kinoteci
Komemoracija Snežani Nikšić uz digitalizovanu verziju filma "Majstori, majstori" u Jugoslovenskoj kinoteci - Copyright Printscreen YouTube/Bimbros Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Komemoracija nedavno preminuloj glumici Snežani Nikšić biće održana u četvrtak, 21. aprila, u 12 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

O umetnici će govoriti saradnici i prijatelji, Rade Šerbedžija, Petar Božović, Goran Marković, Želimir Žilnik i Miona Deler-Babić, pijanistkinja i kantautorka, ćerka pokojne glumice i režisera Vuka Babića.

Posle komemoracije biće prikazana digitalizovana verzija filma "Majstori, majstori" Gorana Markovića. To je prvi iz ciklusa filmova ove značajne umetnice, koji je na programu u Jugoslovenskoj kinoteci tokom maja.

Poznata jugoslovenska i srpska pozorišna i filmska glumica Snežana Nikšić, preminula je 2. aprila u 78 godini.

Iz zagrebačke porodice ličkog porekla, rođena je sticajem okolnosti u Nišu da bi se kao dete sa porodicom preselila u Beograd.

Karijeru je započela kao student prve godine FDU u Jugoslovenskom dramskom pozorištu čiji je narednih nekoliko godina bila član, ulogom u komadu "Krotka" F. M. Dostojevskog, za koji je nagrađena na Festivalu malih scena u Sarajevu. U produkciji televizije Beograd, igrala je Juliju u "Romeu i Juliji" V. Šekspira.

U svom matičnom pozorištu se proslavila glavnim ulogama u komadima "Tango" Slavomira Mrožeka, "Demoni" u režiji Predraga Bajčetića, kao Saša u "Ivanovu" A. P. Čehova, "Hvarkinja", "Budilnik" V. Bulatovića Viba i drugim.

Od mnogobrojnih filmskih uloga ranog perioda izdvaja se rad sa slovenačkim rediteljem Matjažem Klopčičem, čiji je bila muza, filmovima "Sedmina", "Priča koje nema", "Na papirnatim avionima" sa kojim je gost filmskog festival u Kanu, "Pozdravi Mariju", potom "Gravitacija" Branka Ivande, "Sretni umru dvaput", komedija "Pre rata" u režiji svog tadašnjeg supruga Vuka Babića, sa kojim ima ćerku Mionu, pijanistkinju i kantautorku.

Veoma aktivna i na televiziji, pored mnogobrojnih televizijskih drama, izdvaja se i jedna od glavnih uloga u proslavljenim serijama "Neven" Timotija Džona Bajforda i "TV Bukvar" Vuka Babića.

Mlada pozorišna i izuzetno angažovana filmska zvezda, zbog neslaganja sa tadašnjom upravom Jugoslovenskog dramskog pozorišta teška srca daje otkaz matičnom pozorištu, odluka koju nikad nije prežalila. Sedamdesetih godina prošlog veka, posle otkrivanja crnih lista na TV Beograd, nezadovoljstva tretmanom tipizirane filmske lepotice i nedostatka karakternih uloga na filmu, sa tadašnjim suprugom rediteljem Vukom Babićem, odlazi na dvogodišnji boravak u Londonu.

Po povratku u Jugoslaviju, zajedno snimaju film "Breme-Teher" gde se pojavljuje u jednoj od glavnih uloga i kao asistent režije. Ova depresivna drama mladića rastrzanog između teškog života u ruralnom vojvođanskom selu i zova emigracije je prvi dvojezični srpsko-mađarski film, koji biva surovo skraćivan i opstruiran kao i drugi filmovi crnog talasa tadašnjih kulturnih saboraca i prijatelja Dušana Makavejeva i Želimira Žilnika.

Po prelasku u status slobodnog umetnika, 80-ih godina prošlog veka od značajnijih izdvajaju se uloge u legendarnom filmu Gorana Markovića "Majstori, majstori" i "Sok od šljiva" Branka Baletića.

Onemogućena da se vrati u okrilje teatra koji je bio njen prvi umetnički izbor i opredeljenje, tih godina sa svojim drugim suprugom, glumcem Ljubom Tadićem, osnivač je i umetnički direktor prvog džepnog pozorišta "Magaza" u Jugoslaviji gde se izdvajaju uloge u monodrami "Poetesa" Mire Erceg o Desanki Maksimović, "Karl Marx neprijatelj naroda" Ljubiše Ristića i mnoge druge.

Pozorište "Magaza" je zatvoreno u osvit raspada Jugoslavije, pred naletom nadolazeće nove kulturne i tržišne ekonomije u koje se njen moralni i umetnički kredo nisu uklapali.

Dobitnica je Srebre arene na Filmskom festivalu u Puli.

Devedesetih godina prošlog veka se tokom ratnih tragedija u bivšoj Jugoslaviji skoro sasvim povukla snimajući i vraćajući se na scenu samo povremeno, posvetivši se nezi bolesne stare majke, a kasnije suprugu Ljubi Tadiću.

Njena rođena sestra Bogoslava Bijelić, supruga glumca Severina Bijelića, kasnijeg televizijskog i filmskog partnera, takođe je bila glumica Narodnog pozorišta u Beogradu.

Bila je istaknuti umetnik Srbije i nosilac nacionalne penzije.

Poslednje godine života često je provodila na planini Tari, baveći se se zdravom životom i prirodom.

Snežana Nikšić je sahranjena 7. aprila u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura