Aktuelno iz kulture

Predstavljen novi album džez kontrabasiste Nenada Vasilića: Kompozicije sa koncerta u Beču i Nišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2022

-

11:42

Predstavljen novi album džez kontrabasiste Nenada Vasilića: Kompozicije sa koncerta u Beču i Nišu
Predstavljen novi album džez kontrabasiste Nenada Vasilića: Kompozicije sa koncerta u Beču i Nišu - Copyright Jugoton/Ljiljana Filipović

veličina teksta

Aa Aa

Povodom izlaska albuma "Nenad Vasilić Trio LIVE" za izdavačku kuću "Jugoton Croatia Records", juče je u Jugoton radnji u Beogradu održana promocija ovog izdanja. 

Nenad Vasilić, srpski kontrabasista i kompozitor, prisutan je na evropskoj džez sceni poslednjih dvadeset pet godina. Tokom bogate karijere sarađivao je sa mnogim svetskim muzičarima, istraživao muziku Balkana i približio je evropskoj džez publici svojim originalnim aranžmanima.

Autorsku muziku, inspirisanu upravo balkanskim ritmovima, objavio je na prethodnih dvanaest albuma. Brojnim koncertnim izvođenjima, u sastavima od dua do seksteta, uspešno je predstavlja publici širom Evrope - poslednjih petnaest godina najčešće u sastavu "Nenad Vasilić Trio".

Jugoton/Ljiljana Filipović

 

Snažan muzički izraz, emociju i energiju ovih nastupa dočaraće vam upravo album "Nenad Vasilić Trio LIVE".

Na albumu se nalazi osam numera, većinom izvedenih na koncertu u ORF studiju u Beču, održanom u septembru 2019, povodom dvadeset godina Vasilićeve diskografske karijere.
Sa Vasilićem su tada nastupili Marko Živadinović (harmonika), koji potpisuje i dve kompozicije na albumu, kao i Romed Hopfgartner (sopran saksofon) - što je ujedno i najprepoznatljiviji sastav u kojem ovaj Trio nastupa.

Tri kompozicije sa ovog izdanja snimljene su na koncertu u Nišu, Vasilićevom rodnom gradu, u oktobru 2017. Tom prilikom na saksofonu je Andrej Prozorov, što ovim izvođenjima daje drugačiju notu i doprinosi raznovrsnosti albuma u celini.

Posebno interesantno je da se na albumu nalaze i tri do sada neobjavljene kompozicije, reflektujući tako svežinu sa kojom ovaj sastav uvek nastupa i na samo izdanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura