Reflektor

"Laibach" najavili novi album i povratak na scenu

Komentari

Autor: Headliner

17/03/2022

-

12:14

"Laibach" najavili novi album i povratak na scenu
"Laibach" najavili novi album i povratak na scenu - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Novi album kultne slovenačke grupe "Laibach" pod naslovom "Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland)" najavljen je za 25. mart u obliku digitalnog izdanja i deluxe CD-a , dok se dvostruko vinilno izdanje očekuje 10. juna, prenosi portal Headliner.

Album objedinjuje muziku iz pozorišne produkcije "Wir sind das Volk" (Mi smo ljudi), koja je premijerno prikazana u teatru Hebbel am Ufer (HAU) u Berlinu 8. februara 2020. Izvedene su još dve predstave, pre nego što je produkcija zaustavljena zbog pandemije.

"Wir sind das Volk" temelji se na spisima Hajnera Milera (1929-1995), jednog od najznačajnijih dramaturga nemačkog govornog područja posle Brehta.

"Pratili smo strategiju samog Milera prilikom preuređivanja materijala, uzimali smo njegove tekstove i stavljali u drugi kontekst, ponovo ih povezivali s muzikom, kako bismo uvukli publiku u nju ili je otuđili od nje. Muzika otključava emocije i stoga je odlično manipulativno oruđe i snažno propagandno oružje. I zato kombinacija Hajnera Milera, koji je pozorište video kao političku instituciju, i Laibacha, ne može biti ništa drugo nego mjuzikl", objašnjava "Laibach".

Za naslovnicu i untrašnji omot albuma odabrani su radovi renomiranog austrijsko-irskog umetnika hiperrealizma, Gotfrida Helnvajna, koji pripadaju njegovom najznačajnijem i najpoznatijem ciklusu Bogojavljenje i kojima dominira ironična predstava "zavodljive ljepote" nacionalsocijalizma citirana kroz hrišćansku ikonografiju.

Laibach je 2021. otvorio Klagenfurtski festival sa slovenačkom verzijom iste produkcije i izveo još dve rasprodaze predstave u ljubljanskom Kinu Šiška. U martu ove godine nastavljaju se nastupi u berlinskom HAU-u, a potvrđeni su još Zagreb, Ljubljana, Hamburg, Maribor i nastup u Kulturnoj prestonici Europe, Novom Sadu.

Preporuka za vas

Buč Kesidi: Nas muzika pokreće i to baš ova koju mi pravimo

Komentari (0)

Kultura