Reflektor

Nenad Vasilić priprema džez spektakl za posetioce Paviljona Srbije u Dubaiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/12/2021

-

14:17

Nenad Vasilić priprema džez spektakl za posetioce Paviljona Srbije u Dubaiju
Nenad Vasilić priprema džez spektakl za posetioce Paviljona Srbije u Dubaiju - Copyright Promo/Igor Ripak

veličina teksta

Aa Aa

Nenad Vasilić, jedan od vodećih evropskih muzičara i kreativni ambasador Nacionalne platforme "Srbija stvara", prirediće džez spektakl za pamćenje nastupom na Paviljonu Srbije na "Expo 2020" 2. i 3. decembra u Dubaiju, navodi se u saopštenju tima koji orgranizuje nastup Srbije na Svetskoj izložbi.

Ne postoji neko s kim se može uporediti - kontrabasista, kompozitor, aranžer i kompletna ritam sekcija u jednoj osobi, Nenad Vasilić na jedinstven način spaja džez, improvizaciju i svetsku muziku, čineći je svojom.

Inspirisan pažljivim istraživanjem balkanske narodne muzike i njenim spajanjem sa evropskom improvizovanom muzikom i džezom, Vasilić kao pedagog, muzičar i kompozitor zadivljuje publiku širom sveta sa preko 40 originalnih kompozicija.

One su proizvod njegovog sviračkog umeća i obrazovanja stečenog na džez akademiji u Gracu i sklonosti ka muzici Balkana.

Rođeni Nišlija, južnjačkog temperamenta, Vasilić se nije libio da u ranoj mladosti nastupa i u niškim kafanama, sa lokalnim narodnim orkestrima. Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

Sa projektom "Reka", u društvu Amire Medunjanin i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu.

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili muzike sveta, karakterišući je jednostavno kao "moja muzika".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura