Aktuelno iz kulture

Pojedinci umesto stočića videli slovo "Z": RTS osudio zlonamerne insinuacije na Konstraktinu fotografiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2022

-

14:30

Pojedinci umesto stočića videli slovo "Z": RTS osudio zlonamerne insinuacije na Konstraktinu fotografiju
Prinskrin/Youtube/RTS Pesma Evrovizije - Copyright Prinskrin/Youtube/RTS Pesma Evrovizije

veličina teksta

Aa Aa

Ana Đurić Konstrakta, predstavnica Srbije na ovogodišnjoj Evroviziji u Torinu, našla se na udaru kritika zbog praznične fotografije na kojoj sedi za stolovima u obliku ozloglašenog slova "Z", što su pojedini protumačili kao podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini.

Diskusije o poruci koja stoji iza Konstraktine uskšnje fotografije otišle su tako daleko da su pojedini korisnici društvenih mreža čak delili sliku sa zvaničnim nalogom Evrovizije na Tviteru, tražeći njeno isključenje iz takmičenja. Radio Televizija Srbije oštro je osudila ovakve insinuacije pojedinaca na društvenim mrežama.

"Odlučno demantujemo bilo kakvu sličnu nameru i smatramo zlonamernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svetu", navode u saopštenju RTS.

"Stolovi na fotografiji se više od tri godine koriste za potrebe naših emisija, a u ovom slučaju su iskorišćeni za samo jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamerno. Originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svetsku javnost, ali uvek i jedino kao umetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čoveku i životu", zaključuje se u saopštenju.

Zbog spornog slova "Z" francuski reditelj primoran da menja naziv filma

Prethodno je iz sličnih razloga na udaru kritika bio i francuski reditelj Mišel Azanavisijus čiji film "Z (comme Z)" treba da otvori ovogodišnji Kanski festival, zbog čega je bio primoran da promeni njegov naziv u "Cuts!".

"S obzirom na simbolični naboj slova Z od početka rata u Ukrajini, a na zahtev ukrajinskih filmadžija, odlučio sam da promenim naziv svog filma", objasnio je u saopštenju za javnost Oskarom nagrađeni reditelj.

"Ovaj naslov je možda bio smešan kada smo završili film pre nekoliko meseci, ali više nije smešan i ne mogu to da podnesem. Moj film treba da bude veseo i ne želim da ni na koji način bude direktno ili indirektno povezan s ovim ratom", dodao je Azanavisijus.

Ukrajinski institut je prethodno izdao zvanično pismo Filmskom festivalu u Kanu i francuskom reditelju tražeći od njih da preimenuju film zbog simbolike i naizgled podrške invaziji.

U Rusiji se "Z" smatra proratnim simbolom koji se takođe koristio u proruskim demonstracijama širom Evrope. 

Prošle nedelje, litvanski parlament izglasao je zabranu javnog izlaganja slova "Z" u znak protesta zbog rata koji je u toku.

Takođe, kompanija Samsung je odlučila da ukloni slovo "Z" iz imena dva svoja modela u tri baltičke države – Letoniji, Litvaniji i Estoniji, a iako nije dat zvaničan razlog za to, pretpostavka je da je po sredi distanciranje od bilo kakve asocijacije na Rusku invaziju na Ukrajinu.

Kako je "Z" postao simbol ruske invazije na Ukrajinu

Postoji nekoliko teorija šta simbol "Z" zapravo znači, a prvi put je privuklo pažnju na društvenim mrežama nakon što su ruski tenkovi sa ispisanim "Z" na bočnoj strani primećeni na putu za Ukrajinu.

Isprva se mislilo da je "Z" zapravo broj "2" - predstavljajući 22. februar 22. 2. 2022, dan kad je Rusija ratifikovala Sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći sa samoproglašenim otcepljenim regionima u istočnoj Ukrajini - Donjeck i Lugansk.

Ali prema objašnjenjima pojedinih ruskih predstavnika, to je način da vojska prepozna sopstvene snage.

Tako je na ruskom državnom Prvom kanalu televizije rečeno da je "Z" uobičajena oznaka na ruskoj vojnoj opremi, a veteran ruskih specijalnih snaga Sergej Kuvikin rekao je za internet stranicu ruskog magazina Lajf da različita latinična slova označavaju različite vojne jedinice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura