Aktuelno iz kulture

U čast 82. rođendana glumačke legende: Deset najboljih uloga Ala Paćina

Komentari

Autor: Staša Rosić

25/04/2022

-

19:44

U čast 82. rođendana glumačke legende: Deset najboljih uloga Ala Paćina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Legenda svetske kinematografije Al Paćino danas, 25. aprila proslavlja 82. rođendan. Iako je zagazio u devetu deceniju života, glumac je i dalje aktivan na filmu, a nakon uloge u "Gučijevima", uskoro možemo da ga očekujemo i u noar filmu "Sniff" u kom će se pojaviti uz Morgana Frimena, Helen Miren i Denija Devita.

Koliko ga poštuju čak i njegove kolege govori beleška reditelja Pedra Almodovara sa ovogodišnje dodele Oskara, koja kaže da je slavni Havijer Bardem, kada je ugledao Paćina na svečanosti, povikao: "Video sam Boga!"

Od 1970. godine je na samom vrhu svetske kinematografije i u svojoj dugoj karijeri ovaj Amerikanac, italijanske krvi, svojim izvođenjem nikada nije razočarao publiku.

Paćino je do sada ostvario raznolike uloge u gotovo svim žanrovima - od romantičnih ostvarenja do horora i akcije - a u čast njegovog 82. rođendana sa vama delimo deset njegovih najprepoznatljivijih rola.

Džimi Hofa - "Irac" (2019)

Trebalo je oko pedeset godina, ali 2019. godine Al Paćino se konačno pojavio u filmu Martina Skorsezea i to uz još jednu glumačku veličinu - Roberta De Nira. 

Paćino je igrao bivšeg sindikalnog lidera Džimija Hofu, a za tu ulogu dobio nominaciju za Oskara, ovog puta za sporednog glumca. 

U ovom hvaljenom filmu, pored Paćina i De Nira, igrali su još i Džo Peši, Rej Romano, Ana Pakin i Džesi Plemons.

Vinsent Hana - "Vrelina" (1995)

"Vrelina" je briljantno napisan krimi film, ali ga vredi pogledati u celosti (iako traje skoro tri sata), zbog jedne scene u kojoj se prvi put zajedno pojavljuju Paćino i De Niro. 

Iako je njihov susret kratak, legende velikog platna nad šoljicom kafe dele vrlo napet trenutak, u kom suštinski jedan drugom obećavaju da se neće zaustaviti dok jedan od njih ne strada.

Karlito Brigante - "Karlitov put" (1993)

Kada Karlito Brigante (Al Paćino), od trideset godina robije na koliko je osuđen odsluži samo pet, zahvaljujući lukavom triku njegovog advokata (Šon Pen), bivši kriminalac odlučuje da okrene novi list, štedi novac, penzioniše se na Karibima i izbegava stari način života.

Ali kao što je to često slučaj sa likovima koje tumači Paćino, neka vrata nije uspeo da zatvori i duhovi prošlosti su se vratili u njegov život.

Pukovnik Frenk Slejd - "Miris žene" (1992)

Paćino je svoj prvi i jedini Oskar do sada osvojio za ulogu slepog penzionisanog pukovnika Frenka Slejda u filmu "Miris žene", rimejku italijanske ekranizacije romana "Profumo di donna" iz 1974.

Glumac je jednom prilikom ispričao da se za ulogu pripremao tako što je sarađivao sa nizom humanitarnih organizacija koje pomažu slepim i slabovidim ljudima, i iz prve ruke učio o tome kako je nemati čulo vida.

Njegova briljantna gluma jedan je od razloga zbog kojih je film zaradio više od 134 miliona dolara na blagajnama i stekao status kultnog.

Toni Montana - "Lice s ožiljkom" (1983)

Reditelj Brajan De Palma, reditelj Oliver Stoun i producent Martin Bregman udružili su se da naprave remek-delo "Lice s ožiljkom", ali je manje poznato da je Paćino bio taj koji je došao na ideju da urade rimejk gangsterskog filma iz 1932. godine.

Budući da je "Scarface", kako se u originalu zove, prepun nasilja, zloupotrebe narkotika i psovki, kritičari su u početku bili nemilosrdni prema njemu, ali su pojedini, poput Martina Skorsezea, odmah uvideli njegovu briljantnost.

Danas tročasovna priča o narkobosu Toniju Montani ima kultni status.

Detektiv Vilijam Dormer - "Nesanica" (2002)

Pre "Interstelar" i Betmen franšize, Kristofer Nolan režirao je "Nesanicu", psihološki triler sa zvezdanom postavom koju su činili Al Paćino, Robin Vilijams, Hilari Svonk i Mora Tini. 

Paćino je igrao detektiva Vilijama Dormera, policajca iz Los Anđelesa koji odlazi na Aljasku da reši ubistvo. Međutim, u stilu skandinavskih krimića na osnovu kojih je i snimljen, očekuju ga uzbudljivi preokreti. 

Svideo se i publici i kritici što je dovelo i do velikog finansijskog uspeha.

Lefti Ruđero - "Doni Brasko" (1997)

Al Paćino je više puta u svojoj karijeri igrao ljude koji su na tajnom zadatku, a ovog puta bio je zlikovac. Džoni Dep je u ovom filmu Doni Brasko, FBI agent koji pokušava da se infiltrira u kriminalnu porodicu Bonanao u Njujorku sedamdesetih godina, a Paćino je vremešni plaćeni ubica Lefti Ruđero. 

Oba lika zasnovana su na stvarnim ljudima istih imena. Zabavan i inteligentno osmišljen, "Doni Brasko" je dobio pozitivne ocene i nominaciju za Oskara za najbolji adaptirani scenario Polu Atanasiju.

Lion - "Strašilo" (1973)

Dok putuje na istočnu obalu da bi otvorio perionicu automobila, robijaš pušten na uslovnu slobodu po imenu Maks (Džin Hekmen) sreće mornara Liona (Al Paćino), koji mašta o tome da se, posle šest godina, ponovo sastane sa svojom ženom i detetom. Ali, kako obojica shvataju da nikada neće ostvariti svoje ciljeve, otkriće i da je prijateljstvo mnogo važnije od snova koje su imali.

Film je dobio "Zlatnu palmu" na Kanskom filmskom festivalu, ali je loše prošao na američkim blagajnama. Ipak, kritičari su ga voleli i film je na kraju dobio status kultnog.

Frenk Serpiko - "Serpiko" (1973)

Za razliku od "Donija Braska" u "Serpiku" Paćino igra policajca na tajnom zadaktu, koji pokušava da razotkrije lanac korupcije unutar svog odeljenja tokom 12-godišnjeg perioda. 

Film je postigao veliki komercijalni uspeh, a Paćinu doneo "Zlatni globus" za najbolju glavnu ulogu i nominaciju za Oskara.

Majkl Korleone - "Kum" (1972)

Za kraj smo ostavili Paćinovu treću i verovatno njegovu najpoznatiju ulogu - Majkla, sina don Vita Korleonea - u epskoj trilogiji Frensisa Forda Kopole "Kum". 

U trenutku kada je rađen kasting za taj film on je bio praktično nepoznat glumac, pa je umalo ostao bez uloge, budući da su u igri bila velika imena kao što su Robert Redford i Martin Šin, ali Kopola je insistirao da Paćino bude Majkl.

Ulozi se vratio još dva puta - 1974. i 1990. - i opravdao poverenje reditelja.

Nedavno je prisustvovao i obeležavanju 50. godišnjice tog ostvarenja, a upitan da li mu prijaju pohvale za tu legendarnu ulogu, rekao je: "Da, počastvovan sam. To je film u kom sam imao sreće da se nađem. Ali trebao mi je čitav život da prihvatim pohvale i nastavim dalje".

Komentari (0)

Kultura