Aktuelno iz kulture

"Strah od straha" slogan novog izdanja festivala studentskog teatra

Komentari

Autor: Tanjug

04/05/2022

-

09:24

"Strah od straha" slogan novog izdanja festivala studentskog teatra
"Strah od straha" slogan novog izdanja festivala studentskog teatra - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Festival Internacionalnog Studentskog Teatra (FIST) pod sloganom "Fobofobija - Strah od straha" biće održan od 7. do 16. maja, najavila je direkcija festivala.

Tradicionalno svake godine FIST organizuju studenti Katedre za menadžment i produkciju pozorišta radija i kulture sa Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

Organizatori kažu da su ove godine prepoznali da strah može da bude i kreativno žarište, pokretač ideja, nove borbe, kao i novih pozorišnih formata.

Iz tog razloga od 7. do 16. maja prvi put od osnivanja FIST će biti organizovan i van Beograda, odnosno u Pirotu, Novom Pazaru i Zrenjaninu, a u skladu sa konceptom zelene tranformacije, ali u do sada neviđenom formatu karavana.

U glavnom programu učestvovaće šest predstava iz Rumunije, Bugarske, Slovenije, Severne Makedonije, Češke, sa novosadske Akademije umetnosti, kao i FIST produkcija.

Prateći program baviće se interaktivnom izložbom, ekološkim radionicama, tribinama o učešću mladih u kulturi, radionicama o pozorišnim procesima.

FIST 17 biće otvoren predstavom "Tamo gde pevaju", reditelja Ðorđa Nešovića, po tekstu Filipa Grujića.

Predstava će nakon ceremonije otvaranja biti realizovana od 19.30 časa u filmskom studiju "DownTown" na Vilinim vodama.

Naredne večeri 9. maja će se igrati predstava "Paklena noć" u Pirotu, produkcije Akademije umetnosti u Novom Sadu.

U istom gradu sledećeg dana 10. maja biće izveden komad "Predah" Akademije za pozorište i film iz Sofije (Bugarska), da bi 12. maja publika u Novom Pazaru gledala scensko delo "Na drugoj strani" Akademije za teatar, radio, film i televiziju iz Ljubljane (Slovenija).

Novi Pazar će biti domaćin i naredne noći 13. maja na izvodenju drame "Pelikan" švedskog pisca Augusta Strindberga, iz Internacionalnog univerziteta za Audio-vizuelne umetnosti "Europa Prima" iz Skoplja (Severna Makedonija).

Poslednje dve predstave u selekciji FIST-a su "Arlekin je mrtav" 15. maja u Beogradu, a koja stiže iz Akademije izvođačkih umetnosti u Pragu (Češka), i "Romeo i Julija" Vilijama Šekspira Nacionalnog univerziteta za pozorište i kinematografiju UNATC iz Bukurešta (Rumunija), koja će 16. maja zatvoriti festival.

Sve informacije o FIST-u mogu se pronaći na zvaničnom vebsajtu festivala i na Instagram, Fejsbuk i Jutjub platformama.

Preporuka za vas

Predstavljen program duplog izdanja Bitefa: 14 predstava objedinio slogan "Na ivici budućnosti"

Komentari (0)

Kultura