Reflektor

Andraš Urban o pozorišnom festivalu "Desire" u Subotici: Smanjenje sredstava je jako loša poruka

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2021

-

15:51

Andraš Urban o pozorišnom festivalu "Desire" u Subotici: Smanjenje sredstava je jako loša poruka
Reditelj Andraš Urban - Copyright Prinskrin/Youtube/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta "Desire 2021", pod sloganom "Istorija i ti", biće održan u Subotici od 19. do 29. novembra, a otvoriće ga scensko delo "Omma" koreografa Jožefa Nađa, trupe "Atelier 3+1" iz Pariza.

Kako je najavio osnivač i direktor festivala, čuveni reditelj Andraš Urban, publiku očekuju dva koncerta i 16 predstava iz Francuske, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Švajcarske, Bosne i Hercegovine i Italije.

Urban je naglasio da će ovogodišnje izdanje manifestacije predstavljati najduži program do sada i pored toga što nikada nije bilo manje sredstava za budžet festivala.

Drugog festivalskog dana, 20. novembra, na programu će biti "Neron" Pozorišta "Studio K" iz Budimpešte, a u nedelju 21. novembra Dramski studio "Prazan prostor" iz Podgorice i Kraljevsko pozorište "Zetski dom" sa Cetinja predstaviće novo čitanje "Ane Karenjine" prema romanu Lava Tolstoja.

Sledi koncert slovenačke grupe "Širom", radio-predstava "Soundtrack za film koji nije snimljen" Radio teatra iz Zagreba, gde glumi srpski muzičar Kralj Čačka.

Ciklus "Informans" sa delom "Finalizam: Postgravity art" Dragana Živadinova, Dunje Zupančić i Gregora Meseca biće 23. novembra.

Prinskrin/Youtube/RTS

 

Sutradan je u selekciji "Vivisekcija kredenca" produkcije iz Francuske, delo iz Budimpešte - “Mrtva trka”, a bogat program ističe i dramu "Dvostruki život", "History of Motherfuckers", autorski projekat Andraša Urbana u izvođenju Naroden teatar Bitola (Severna Makedonija).

Do kraja festivala publika će videti i predstave "Tri zime" novosadskog Akademskog pozorišta "Promena", "Sedam strahova" u režiji Selme Spahić, "Mistero Buffo" iz Zagreba i "Strah" Narodnog pozorišta Pirot, a za sve predstave je obezbeđen prevod..

Bitef teatar iz Beograda stiže sa delom "Kretanje", direktor festivala Urban će se ponovo predstaviti svojim novim scenskim projektom "Mefisto", teatar "Hodvorks" iz Budimpešte odigraće komad "Amber", dok je u pratećem programu "Akademija Desire".

Osim koncerta benda "Širom" iz Slovenije, u muzičkom delu programa predstaviće se duet Fila Mintona i Silarda Mezeia, a na žurci zatvaranja festivala nastupiće sastav "Džakaranda" sa Sicilije.

Urban napominje da je, uprkos poteškoćama, napravljen vrlo ozbiljan program.

"Jako je čudno da se grad Subotica izgleda polako povlači i nije više glavni pokrovitelj, ali se nadam da je to priča samo za ovu godinu i da se od sledeće vraćamo u normalan odnos. Prošle godine smo dobili šest miliona dinara, a ove godine dva miliona. To smo saznali kada su objavljeni rezultati konkursa. Smanjenje sredstava je jako loša poruka”, istakao je Urban.

Za aktuelno smanjenje finansijske podrške, kaže da od gradske uprave Subotica nisu dobili nikakvo obrazloženje, osim da nema sredstava. On je naveo da je bilo veoma teško organizovati festival u ovim uslovima, ali se nada da će se sve na kraju rešiti.

"Mislim da ćemo imati jako dobar festival i ove godine. Naravno, niko neće gledati sve predstave, ali mislim da će svi naći nešto zanimljivo za sebe. Posebno sam ponosan što će se na festivalu igrati i predstava ''Strah'', poslednji autorski projekat Igora Vuka Torbice. To je topla ljudska priča, njegova poslednja režija", rekao je Urban.

Mladi srpski pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica (33) tragično je izgubio život u junu prošle godine.

Komentari (0)

Kultura