Aktuelno iz kulture

Kinoteka u maju: Venders, Elvis, Kozomara i filmovi u izboru Konstrakte

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2022

-

15:00

Kinoteka u maju: Venders, Elvis, Kozomara i filmovi u izboru Konstrakte
Kinoteka u maju: Venders, Elvis, Kozomara i filmovi u izboru Konstrakte - Copyright Printscreen YouTube/MrSerbilly, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Program Jugoslovenske kinoteke u maju i početkom juna obeležiće ciklusi filmova posvećeni čuvenom nemačkom reditelju Vimu Vendersu i srpskom scenaristi Ljubiši Kozomari, kao i kralju rokenrola, ali i glumcu Elvisu Presliju.

Za program "Moj izbor" listu je sastavila naša muzička zvezda Ana Đurić Konstrakta.

Šok koridor predstavlja japanske filmove inspirisane manga serijalom "Usamljeni vuk i mladunče", a Jugoslovenska kinoteka i Muzej Jugoslovenske kinoteke će sredinom maja (od 12. do 18. maja) biti domaćin i međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks, objavljeno je na sajtu Jugoslovenske kinoteke.

Posle praznične pauze program u sali "Makavejev" počinje 4. maja, kada će u ciklusu "Po željama gledalaca" moći da se vidi jedno od remek-dela svetske kinematografije - "Andrej Rubljov" (1966) u režiji Andreja Tarkovskog.

Narednog dana, 5. maja, biće prikazana dva čuvena filma Kventina Tarantina povodom 30, odnosno 25 godina od njihove premijere - "Ulični psi" (1992) i "DŽeki Braun" (1997).

Venders i želje gledalaca

Program Fokus, od 6. do 8. maja, posvećen je čuvenom nemačkom reditelju Vimu Vendersu, dobitniku Zlatne palme Zlatnog lava i počasnog Zlatnog medveda.

Za ovu priliku odabrano je šest nemačkih i koprodukcionih ostvarenja iz prvog perioda njegove karijere - od "Alise u gradovima" (1974), preko nezaobilaznih filmova "Pariz, Teksas" (1984) i "Nebo nad Berlinom" (1987), zaključno sa "Do kraja sveta" (1991).

U ciklus "Po željama gledalaca" od 9. do 11. maja uvršteni su poznati naslovi "Bilo jednom na Divljem zapadu" (1968) Serđa Leonea, "Prisluškivanje" (1974) Frensisa Forda Kopole, "Pasje popodne" (1975) Sidnija Lameta i drugi.

Povodom sto godina od rođenja španskog glumca, reditelja i pisca Fernanda Ferana Gomeza od 20. do 22. maja na programu su tri igrana filma - "Ludnica" (1954), u kojem igra, a režiju potpisuje zajedno s Luisom Mariom Delgadom, "Čudno putovanje" (1964) u njegovoj režiji i "Jezik leptira" (1999), u kojem igra u režiji Hosea Luisa Kuerde.

Pre svake projekcije biće prikazan kratkometražni film o njemu "Portret FFG" (1976) reditelja Hesusa Garsie de Duenjasa.

Za 24. maj najavljena je specijalna projekcija povodom 50 godina od premijere jednog od najpopularnijih filmova nekadašnje jugoslovenske kinematografije "Valter brani Sarajevo" (1972) u režiji Hajrudina Šibe Krvavca, u kojem su nezaboravne uloge ostvarili Velimir Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić.

Od 28. maja sve do 4. juna na programu je Vudi Alen na bis. Iz aprilskog ciklusa "Velikani svetskog filma" reprizira se 14 filmova popularnog reditelja i glumca, od "Sve što ste oduvek želeli da znate o seksu, ali niste smeli da pitate" (1972) do "Ponoć u Parizu" (2011).

Sećanje na...

Muzej kinoteke takođe otvara vrata za publiku 4. maja. U programu "Sećanje na…" tog i narednog dana prikazuju se filmovi poljske glumice Barbare Kraftovne i francuskog glumca Mišela Subora.

Srpskoj glumici Snežani Nikšić, koja je preminula prošlog meseca, posvećeni su 7. i 8. maj, kada ćemo se podsetiti njenih zapaženih uloga u filmovima Matjaža Klopčića "Na avionima od papira" (1967) i "Sedmina" (1969), zatim "Majstori, majstori!" (1980) Gorana Markovića i "Pre rata" (1966) Vuka Babića.

Isti program prikazaće tokom meseca i filmove nedavno preminulih glumica Katrin Spak i Zinaide Kirijenko, kao i  ruskog reditelja Vitalija Meljnikova.

Elvis na filmu

Dok se na festivalu u Kanu očekuje premijera filma "Elvis" Baza Lurmana, publika Kinoteke gledaće u ciklusu "Elvis na filmu" od 9. do 11. maja filmove u kojima je igrao kralj rokenrola Elvis Presli.

Na programu će se naći "Vesele devojke" (1965) Borisa Sagala i "Raj na havajski način" (1965) Majkla D. Mura, kao i dokumentarac "Poslednji šou Elvisa Prislija" (1970) u režiji Denisa Sandersa, kao i filmove koji se na različite načine bave njegovim likom - "Prava romansa" (1993) Tonija Skota, "Misteriozni voz" (1989) Džima Džarmuša i "Legenda koja živi" (1998) Dejvida Vinklera.

Svoje omiljene filmove u programu Moj izbor od 19. do 23. maja preporučuje srpska predstavnica na Pesmi Evrovizije Ana Đurić Konstrakta.

Na njenoj listi su "Mržnja" (1995) Matjua Kasovica, "Dogvil" (2003) Larsa fon Trira, "Blejd raner" (1982) Ridlija Skota, "Brazil" (1985) Terija Gilijama…

Program Šok koridor predstavlja, od 24. do 26. maja, posvećen je japanskom filmskom serijalu "Usamljeni vuk i mladunče", sa šest naslova snimljenih na osnovu manga serijala od 1972. do 1974. godine, od kojih je četiri režirao Kendži Misumi, a po jedan Buiči Saito i Jošijuki Kuroda.

U svih šest filmova o roninu koji s malim sinom prolazi kroz razne avanture glavnu ulogu igrao je Tomisaburo Vakajama.

Velikani domaćeg filma: Ljubiša Kozomara

Od 27. do 29. maja u sali u Kosovskoj ponavlja se ciklus iz Uzun Mirkove ulice - Fokus: Vim Venders.

Početak narednog meseca obeležiće ciklus "Velikani domaćeg filma: Ljubiša Kozomara". Od 1. do 5. juna na programu je devet filmova za koje je Kozomara pisao scenario zajedno s Gordanom Mihićem.

Među njima su romantični "Zvižduk u osam" (1962) Save Mrmka, filmovi crnog talasa "Buđenje pacova" (1967) i "Kad budem mrtav i beo" (1967) Živojina Pavlovića, zabranjivane "Vrane" (1969), koje su Kozomara i Mihić zajedno i režirali, komedija "Bubašinter" (1971) Milana Jelića…

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura