Aktuelno iz kulture

"God Save The Queen" - pesma opasnija od đavola: Jedan od najtraženijih vinila u istoriji vraća se na police

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Guardian, BBC

04/05/2022

-

19:37

"God Save The Queen" - pesma opasnija od đavola: Jedan od najtraženijih vinila u istoriji vraća se na police
"God Save The Queen" - pesma opasnija od đavola: Jedan od najtraženijih vinila u istoriji vraća se na police - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U godini kada se obeležavao kraljičin srebrni jubilej - 25 godina od dolaska Elizabete Druge na britanski tron, engleski pank sastav "Sex Pistols" objavio je "God Save The Queen" (Bože spasi kraljicu).

Bio je to 27. maj 1977. I singl je momentalno zabranjen na BBC, kao i na nezavisnim komercijalnim emiterima. "God Save The Queen, The Fascist regime" vrlo direktan stih kojim su se Džoni Roten i ekipa obratili kraljici i celokupnom establišmentu, pa nije iznenađenje što je ova, danas antologijska pank-rok himna u Britaniji smatrana opasnijom od samog đavola.

Članovi benda pesmu su na dan obeležavanja srebrnog jubileja odsvirali ploveći na brodu Temzom i posle su uhapšeni jedan po jedan kako su izlazili na kopno.

Povodom proslave 70 godina na prestolu kraljice Elizabete Druge, pank legende su odlučile da 45 godina pošto su izazvali skandal u Velikoj Britaniji ponovo objave kontroverznu pesmu "God Save The Queen" u ograničenom izdanju.

Prvobitni naziv pesme bio je "No Future" (Bez budućnosti), ali su je preimenovali u "God Save The Queen" - bez namere da pesma bude čista kritika kraljevske porodice, već sveopštih društvenih okolnosti koje su vladale tih godina u Britaniji.

"Pesmu kao što je `God Save The Queen` ne pišete zato što mrzite englesku rasu. Takvu pesmu napišete jer je volite i zato što vam je muka što tu rasu neko maltretir", nekom prilikom je objasnio Džoni Roten stihove kontroverzne pesme koja je i godinama kasnije tumačena na različite načine.

profimedia

 

Bez obzira na zabranu, pesma "Sex Pistols" je stigla 1977. godine na prvo mesto NME (rok nedeljnik New Musical Express) muzičke liste i drugo mesto zvanične liste singlova koju je koristio i BBC. Takođe, izvovri kažu i da je pesma "Pistolsa" bila najprodavanija u toj nedelji bez obzira na zabranu emitovanja.

I za mnoge, bez sumnje u pitanju je pesma koja je najviše promenila istoriju rok muzike.

Nekoliko hiljada ploča pojaviće se u prodaji 27. maja, tik uoči proslave kraljičinog jubileja koji je najavljen nizom događaja početkom juna, sa originalnim snimkom koji je objavila izdavačka kuća Virgin Records, i pesmom "Did You No Wrong" na B-strani.

Takođe, reizdanje očekuje i alternativne verzije koju je svojevremeno objavila A&M Records, i ta ploča će na B-strani imati "No Feelings".

"Pistolsi" su, naime, prvo potpisali ugovor s A&M, ali ih je zbog užasnog ponašanja taj izdavač brzo oterao, nakon čega ih je tada mladi preduzetnik Ričard Brenson privukao u svoj Virgin. I pošto je A&M Records poništio ugovor sa bendom, tada je uništeno oko 25.000 kopija kontroverznog singla. Prema dostupnim podacima, ostalo je svega nekoliko primeraka originalnog A&M izdanja, a jedan je 2019. godine prodat za 13.000 funti.

"Jedan od najtraženijih vinila u istoriji vraća se na police. Oba izdanja u ograničenom izdanju", objavljeno je sada na zvaničnom Tviter nalogu benda.

Ništa manje kontroverzan omot

Omot singla "God Save The Queen" nije bio ništa manje kontroverzan, a za to bi zasluge trebalo pripisati Malkolmu Meklarenu, menadžeru "Pistolsa".

Tako je kraljica Elizabeta završila sa nazivom singla ispisanim slovima isečenim iz različitih novinskih tekstova, kao u pismima otmičara koji traže otkup, i nalepljenim preko njenih očiju i nazivom grupe napisanom istim fontom i prelepljenim preko njenih ustiju.

Promo

 

O nastanku pesme, Roten je pričao svojevremeno i u intervjuu za američki Rolingstoun.

"Napisao sam celu pesmu odjednom", kazao je Roten i ponovio da stihovi nisu bili pištolj uperen kraljici u glavu.

"Meni su ovi stihovi bili vrlo zabavni. Odražavali su moje stavove prema monarhiji generalno, ali i prema onima koji misle da svi moramo da izvršavamo tuđe stavove, bez sopstvenog promišljanja. To je, po meni, neprihvatljivo. Moraš da zaslužiš pravo da me zoveš prijateljem i zahtevaš moju lojalnost. I da bih te ja podržavao, moraš da imaš dobro objašnjene stavove. Tako stoje stvari", istakao je tom prilikom legendarni Roten (rođen kao Džon Džozef Lidon).

Serija Denija Bojla

Roten je poslednjih meseci ponovo u žiži javnosti budući da se u više navrata obrušio na kreatore serije "Pistol", koja će 31. maja početi da se prikazuje na streaming platformi Disney+, a koja se bavi legendarnim pank bendom "Sex Pistols".

Prema zvaničnom sinopsisu, "Pistol" u režiji Denija Bojla se bavi predstavljanjem rokenrol revolucije, iz perspektive gitariste Stiva Džounsa.

"Ovo je priča o bendu bučne dece iz radničke klase, 'bez budućnosti', koji su uzdrmali temelje dosadnog, iskvarenog establišmenta, zapretili da će srušiti vladu i promenili muziku i kulturu za sva vremena", stoji u opisu serije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura