Aktuelno iz kulture

Film o izložbi "Soja Jovanović - snovi u boji": Kako je nastala postavka u Jugoslovenskoj kinoteci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2022

-

13:19

Film o izložbi "Soja Jovanović - snovi u boji": Kako je nastala postavka u Jugoslovenskoj kinoteci
Film o izložbi "Soja Jovanović - snovi u boji": Kako je nastala postavka u Jugoslovenskoj kinoteci - Copyright Aleksa Gajić

veličina teksta

Aa Aa

Stogodišnjicu rođenja prve srpske rediteljke dugometražnih igranih filmova, Sofije Soje Jovanović (1922–2002), Jugoslovenska kinoteka obeležava višemesečnom postavkom, multimedijalnom izložbom "Soja Jovanović - snovi u boji" autorke Irine Kondić, kustoskinje Jugoslovenske kinoteke.

Konačno je završen film koji prikazuje proces nastanka izložbe, kao i njeno otvaranje.

"Srećni smo što možemo da vas obavestimo da je film `Soja Jovanović - snovi u boji` posle malo više vremena potrebnog za montažu i obradu završen. Film predstavlja tzv. `mejking of` - proces nastanka i rad na postavci istoimene izložbe otvorene pre nešto više od mesec dana u Jugoslovenskoj kinoteci.

S obzirom da je ovo godina jubileja naše prve rediteljke igranog filma i da će izložba u Sojinu čast trajati još nekoliko meseci, važno nam je što imamo i video dokument o nastanku izložbe koji je deo trenda u svetu kada su ovako važne izložbe u pitanju", izjavila je tim povodom autorka izložbe.

Prema rečima Irine Kondić, osnovni deo izložbe u centralnom holu zdanja u Uzun Mirkovoj ulici čini podsećanje na sve igrane filmove koje je Soja Jovanović režirala: Sumnjivo lice (1954), Pop Ćira i pop Spira (1957), Diližansa snova (1960), Dr (1962), Put oko sveta (1964), Orlovi rano lete (1966), Pusti snovi (1968) i Silom otac (1969).

Prateća građa obuhvata plakate, fotografije, skice. Tu su i originalni kostimi iz filmova, dok posebnu atrakciju predstavlja umetnička instalacija visine devet metara koja spaja ilustracije Alekse Gajića s vremenskom linijom na kojoj je hronološki data biografija Soje Jovanović.

Izložba traje do 20. avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura