Aktuelno iz kulture

Povratak kraljica romantičih komedija: Da li Meg Rajan, Džulija Roberts i Sandra Bulok mogu da ožive posrnuli žanr?

Komentari

Autor: Sonja Šulović

09/05/2022

-

22:41

Povratak kraljica romantičih komedija: Da li Meg Rajan, Džulija Roberts i Sandra Bulok mogu da ožive posrnuli žanr?
Povratak kraljica romantičih komedija: Da li Meg Rajan, Džulija Roberts i Sandra Bulok mogu da ožive posrnuli žanr? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žanr romantične komedije poslednjih godina je u sunovratu; filmovi su postali dosadni i bajati, po već uhodanom šablonu i sa sve manje čari.

Međutim, ove godine aktuelna su tri naslova sa glavnim glumicama veterankama romantičnih komedija: Meg Rajan (60), Sandrom Bulok (57) i Džulijom Roberts (54). Mogu li one vratiti sjaj ovom nekada voljenom žanru?

Sandra Bulok, u čijoj biografiji su "Veridba", "Dve nedelje za zaljubljivanje" "Dok si ti spavao" i "Sile prirode", od aprila je u bioskopima filmom "Izgubljeni grad", rediteljskog dvojca Arona i Adama Nija.

U ovoj svojevrsnoj osveženoj verziji filma "Lov na zeleni dijamant", Bulokova igra povučenu autorku ljubavnih romana koja kreće na promotivnu turneju najnovije knjige zajedno sa Alanom (Čening Tejtum), modelom sa svojih naslovnica, ali biva oteta i završava u džungli. Alan se u međuvremenu zaljubljuje u nju i rešava da je spase. Film je snimljen za manje od 80 miliona dolara, a već je zaradio preko 150 dolara.

Džulija Roberts, koju smo zavoleli u filmovima "Zgodna žena", "Odbegla mlada", "Venčanje mog najboljeg druga", "Ja u ljubav verujem", "Mistična pica", "Jedi moli voli"..., već nekoliko meseci u Australiji snima "Ticket to Paradise" sa Džordžom Klunijem, koji je i sam bio zvezda sada već rom-kom klasika "Jednog lepog dana" sa Mišel Fajfer.

Džulija i Džordž igrali su ljubavnike u dva filmska nastavka "Igraj svoju igru" (Ocean's Eleven, Ocean's Twelve), pa nema bojazni da li će hemija proraditi i u ovom ostvarenju reditelja i scenariste Ola Parkera.

Priča prati studentkinju Ren Batler (Bili Lurd) i njenu najbolju drugaricu Lili (Kejtlin Dever) na putu na Bali. Kada Lili iznenada odluči da se uda za lokalca, njeni razvedeni roditelji - Džulija i Kluni - pokušavaju da je u tome spreče. Premijera je najavljena za 21. oktobar.

Meg Rajan, uz Džuliju Roberts nekada sinonim za romantične komedije (Kad je Hari sreo Seli, Besani u Sijetlu, Fracuski poljubac, Stigla ti je pošta, Kejt i Leopold) najavila je da će režirati i igrati u filmu "What Happens Later" i posle dvadeset godina se vratiti žanru koji ju je katapultirao među slavne. Ona i Dejvid Duhovni igraće bivše ljubavnike koji se ponovo sreću posle decenija pauze, na aerodromu paralisanom zbog snežne oluje. Biće to, kako je preneo Variety, "napredna i nostalgična verzija" rom-koma.

"Vila je i dalje svojeglava, nezavisnog duha kao nekad, bez obaveza, dok nedavno rastavljeni Bil pokušava da redefiniše svoj život i odnose sa ćerkom i bivšom suprugom. Oboje samo žele da stignu svojim kućama što pre, ali tokom jedne noći na zatvorenom aerodromu doći će u iskušenje da poovo prožive svoju prošlost i preispitaju se šta je moglo da bude i šta bi, možda, moglo da bude opet", glasi zvanični zaplet filma čije snimanje počinje u drugoj polovini godine. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Meg Ryan (@megryan)

Zanimljivo je da se sve tri originalne kraljice romantičnih komedija vraćaju "u ring" skoro u isto vreme.

Iako su sve u šestoj deceniji života, one su sazrevale zajedno sa svojom publikom i spremne su da joj ponude nešto toplo i poznato, poput udobne pidžame, ali sa bogatijim životnim iskustvom i svim složenostima života u zrelijim godinama.

Stoga ne bi bilo znenađenje da ove godine budemo svedoci preporoda ljubavnog žanra, ocenjuje Guardian, dodavši da mnogi filmofili otprilike isto toliko vremena jadikuju zbog smrti romantičnih komedija u eri post-Avatara, prepunoj blokbastera sa specijalnim efektima. Jedini čuvar vatre u tom smislu, koji nije odustao od sladunjavih pričica sa srećnim krajem, bio je Netflix.

A nekada davno, počev od 1989. i legendarnog filma "Kad je Hari sreo Sali" Nore Efron, romantične komedije vladale su bioskopskim blagajnama, sve do početka prve decenije 21. veka: bile su šarmantno ispričane, relativno niskobudžetne i profitabilne. Dale su nam neke od nezaboravnih filmskih parova poput Meg Rajan i Toma Henksa, Kejt Hadson i Metjua Mekonaheja ili Sandre Bulok i Kijanua Rivsa.

A onda su, s početkom 21. veka, Holivud preplavile franšize - Supermen, Betmen, Indijana Džouns, pa nova trilogija "Ratova zvezda", "Gospodar prstenova" - što je sa dolaskom "Avatara" i nove igračke zvane 3D naočari, maltene sahranilo ostale žanrove. Da li zbog nedostataka eksplozija i specijalnih efekata ili scenarističke formule koja nije menjana decenijama ili preteranog oslanjanja na stereotipe, romantična komedija je do sredine 2000-ih gotovo potpuno iščezla.

"Bio je jedan mini-bum na prelazu iz prve u drugu deceniju, sa komedijama Ketrin Hajgl, ali manje-više, gledaoci su bili prezasićeni, ne računajući par sjajnih izuzetaka (sa Emom Stoun) zvanih 'Devojka na lošem glasu' i 'Ta luda ljubav'", izjavio je filmski kritičar Dejvid Sims za The National News.

Poput mnogih drugih slavnih brendova, romantične komedije su počinile najveći greh današnjice: nisu sazrevale zajedno sa publikom i nisu se prilagođavale društvenoj klimi. 

I baš u taj zapostavljeni prostor bacio se Netflix 2018. tinejdžerskom romantičnom komedijom "Štand za poljupce" koji je, kako je izjavio programski direktor Ted Sarandos, bio "jedan od najgledanijih filmova u SAD a možda i na svetu".

Od filma je nastala trilogija, baš kao i od druge (tinejdžerske) priče, "Svim momcima koje sam ranije volela". 

Sada kada je kod gledalaca obovljeno interesovanje za žanr, možda je vreme da se na veliko platno vrate i originalne kraljice romantičnih komedija sa svojim, zrelijim pričama. 

Setimo se samo ne tako davnih uspeha romantičnih komedija za "matorce" - "Samo ne ti" ili "Klub zadovoljnih žena" sa Dajen Kiton, "Marigold hotel" sa Džudi Denč ili "Začin za brak" i "Komplikovano je" sa Meril Strip.

Džulija, Sandra i Meg taman će pokriti onu starosnu grupu između milenijalaca i "matoraca" koja je ostala željna ljubavnih filmova i razonode koja ne podrazumeva "superheroje u helankama".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura