Aktuelno iz kulture

Šurda u Niškoj Banji: Ljubiša Samardžić dobio spomenik u mestu gde je odrastao

Komentari

Autor: RTS

10/05/2022

-

11:36

Šurda u Niškoj Banji: Ljubiša Samardžić dobio spomenik u mestu gde je odrastao
Šurda u Niškoj Banji: Ljubiša Samardžić dobio spomenik u mestu gde je odrastao - Copyright Prinstscreen YouTube/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Na centralnom šetalištu u Niškoj Banji otkriven je spomenik legendarnom srpskom i jugoslovenskom glumcu Ljubiši Samardžiću (1936-2017), koji je odrastao u tom mestu.

Skulpturom je prikazan lik Šurde iz serije "Vruć vetar", kako u zanosu igra sirtaki. Otkrivanju spomenika je prisustvovala supruga Mirjana, sa ćerkom i četvoro unučadi, mnogi prijatelji i školski drugovi, piše RTS.

Kako piše javni servis Srbije, Trg na kome je otkriven spomenik ubuduće će nositi ime slavnog glumca.

Prinstscreen YouTube/RTS

 

Ljubiša Samardžić rođen je u Skoplju, odakle se njegova porodica preselila u Nišku Banju kada je imao deset godina, pošto mu je otac kao rudar dobio posao u obližnjem rudniku. U tom mestu je živeo sve do odlaska u Beograd na studije.

Prinstscreen YouTube/RTS

 

Glumac, ali i reditelj i producent, Ljubiša Samardžić, karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka glumeći uglavnom u partizanskim filmovima. Veliku popularnost donela mu je saradnja sa glumicom Milenom Dravić i rediteljem Purišom Đorđevićem.

Snimio je više od stotinu filmova i 26 serija, a kao reditelj i producent, posle 1999. godine - 10 filmova i TV serija.

"Kuda idu divlje svinje", "Dimitrije Tucović", "Vruć vetar", "Policajac sa Petlovog brda", samo su neki od popularnih TV naslova u kojima je Smoki, kako su glumca od milja zvali, ostvario nezaboravne uloge.

Samardžić je dobitnik brojnih nagrada. Jedini je srpski glumac koji je dobio priznanje Zlatni lav filmskog festivala u Veneciji (1967).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura