Aktuelno iz kulture

Ime Odri Hepbern poneo park u Briselu, a nalazi se nedaleko od kuće u kojoj je rođena

Komentari

Autor: Euronews, S. Š.

08/05/2022

-

14:19

Ime Odri Hepbern poneo park u Briselu, a nalazi se nedaleko od kuće u kojoj je rođena
Ime Odri Hepbern poneo park u Briselu, a nalazi se nedaleko od kuće u kojoj je rođena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ime Odri Hepbern, holivudske ikone, od srede nosi park u Briselu, koji se nalazi nedaleko od kuće u kojoj je rođena 1929. godine, objavio je Euronews.

Na ulazu u "Park Odri Hepbern" nalazi se bronzana bista sa njenim likom, kopija one koja je 90-ih godina postavljena u Arnemu (Holandija), odakle potiče glumičina porodica po majčinoj liniji.

profimedia

 

"Sada postoje dve biste u dva grada u kojima je provela detinjstvo", rekao je njen sin Šon Hepbern Ferer, koji je prisustvovao inauguraciji parka na dan kada bi filmska zvezda napunila 93 93 godine.

Bronzanu skulpturu je na zahtev porodice uradio holandski umetnik Kees Verkade nakon smrti Odri Hepbern.

Holivudska ikona plave krvi

Oskara je Odri Hepbern dobila kao 23-godišnjakinja za ulogu princeze u filmu "Praznik u Rimu", u kome je igrala sa Gregorijem Pekom, a nezaboravne su i njene uloge u ostvarenjima "Doručak kod Tifanija", "Šaradi", "Ljubav poslepodne" i "Moja lepa damo".

Odri Hepbern, pravog imena Odri Raston, rođena je 4. maja 1929. u kući u ulici Kejenveld broj 48 u briselskom okrugu Iksel. Njena majka je bila iz holandske aristokratske porodice, a njen otac Britanac koji je radio za belgijsku filijalu Banke Engleske.

Prve godine života provela je u Briselu, a potom je, nakon što je otac napustio porodicu, tokom rata živela sa majkom u Arnemu, rekao je Šon Hepbern Ferer, sin rođen 1960. godine u braku Odri sa američkim filmskim glumcem Melom Fererom.

profimedia

 

Početkom Drugog svetskog rata, Odrino školovanje u Engleskoj je moralo da bude prekinuto i majka je u strahu i zbog bezbednosti, vraća u Holandiju. Međutim, teškoće rata ih nisu ni tamo zaobišle i legenda kaže da je jela zgnječene listove lale i travu zapečenu u hlebu, kada su se u nekom momentu suočili sa nestašicom hrane.

Odri se predstavlja kao Eda Van Hemstar i nastavlja školovanje. Krenula je na časove baleta i održavala nastupe kako bi skupila novac za borbu protiv nacista. Volontirala je neko vreme i u bolnici lečeći ranjene vojnike, među kojima i budućeg producenta u čijem filmu će kasnije imati ulogu.

Glumom je odlučila da počne da se bavi pošto nije mogla da postane primabalerina, zbog svoje visine i slabosti, koja je bila posledica gladovanja tokom rata.

Uloge su joj donele pet nominacija za nagradu "Oskar", a tokom karijere je osvojila i nagrade "Zlatni globus" i "Bafta", a 1988. je postala ambasador Unicefa i do kraja života, 1993, posvećeno se bavila humanitarnim radom i pomoći, pre svega, glađu zahvaćenih područja.

Često se isitče da je uticaj Odri bio proširen i na oblast mode, važila je za ikonu stila i muzu modnih kreatora. Dva biografska filma su posvećena njenom životu, 2000. godine snimljen je film pod nazivom "Priča o Odri Hepbern" i 2020. godine film "Odri".

Početkom godine je objavljeno da će Runi Mara igrati Odri Hepbern, ali će se pojaviti i kao producent filma o životu i delu filmske zvezde, velikog humanitarca i ikone stila.

Za sada je poznato da će reditelj filma biti Luka Gvadanjino (Luca Gudagnino), najširoj publici poznat po filmu "Call Me By Your Name" (Zovi me svojim imenom), koji je osvojio nagradu "Oskar" za najbolji adaptirani scenario.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura