Poznati

Merilin Monro, bila je i ostaje više od seks simbola

Komentari

Autor: DW/ S.Š.

01/06/2021

-

20:02

Merilin Monro, bila je i ostaje više od seks simbola
Merilin Monro, bila je i ostaje više od seks simbola - Copyright Foter/Alexander Sasha Dejan on Foter.com

veličina teksta

Aa Aa

Samosvesnost, osećaj za pravdu i prava marginalizovanih grupa, osećati se dobro u sopstvenoj koži... Sve ovo nije bilo uobičajeno u govoru Holivuda pedesetih godina prošlog veka, kada je živela glumica Merilin Monro (1926-1962).   

Najčešće je etiketirana kao "fatalna plavuša" ili "seks simbol", ali je zapravo Merilin Monro bila osoba širokih vidika i čak feministkinja, budući da je podržavala uverenja i društvene norme ponašanja, o kojima se i danas glasno govori. Da se nije podlegla raznim pritiscima i predozirala se pilulama i alkoholom pre 59 godina, danas bi napunila 95 godina.

Za oca nije znala, a majka je imala problema sa mentalnim zdravljem, pa je devojčica rođena kao Norma Džin Mortenson odrasla u hraniteljskim domovima, gde je bila seksualno zlostavljana.   

Glumičin problematični privatni život detaljno je seciran tokom decenija: propali brakovi, pobačaji, zloupotreba droga i glasine o vezama sa perjanicama filmskih studija, ali i braćom Kenedi...   

Profesionalno, izgled i stajling, način na koji je govorila, a što je bila preporuka logopeda kako bi prevazišla problem mucanja, njena senzualnost i seksepil, predodredili su je za uloge, prevashodno, one koje je podrazumevala muška mašta.

Ispred svog vremena

Ipak, danas su pogledi i ocene tog vremena malo drugačiji. Žena pedesetih godina 20. veka, jednostavno nije imala dovoljno snage i moći da diktira sopstvene uslove. Zato će Monroovu, na kraju, ikonom proglasiti upravo feministkinje.

Foter/Niagarafallshoteldeals on Foter.com

 

Prvo je smatrana kao školski primer neophodnosti borbe protiv seksualnog iskorišćanjavanja i objektivizacije žena, a onda je postala prepoznata kao neko ko drži do sebe i žena koja je išla ispred svog vremena.  

Mnogo pre nego što je šefica Fejsbuka, Širli Sandberg, okupila žene da se drže zajedno i zatraže mesto koje im pripada u radnom okruženju, Monroova je to već odavno učinila.

Kada je potpisala ugovor sa "Foksom", podrazumevalo se da pristaje da igra "glupu plavušu", ali ona je želela više, htela je uloge koje će imati i više replika i dobijati više prostora, imati drugačiji tretman.

"Glumica nije mašina, ali oni te treriraju tako", govorila je ona za Lajf magazin.

Stoga je osnovala "Merilyn Monroe Productions" 1955, postavši tek druga žena u Americi, posle Meri Pikford, kojoj je pošlo za rukom da osnuje sopstvenu kompaniju. Pikfordova je bila legendarana glumica, zvezda nemog filma koja je osnovala United Arstists i pomogla da se etablira Akademija.  

Foter/Mikel Agirregabiria Agirre on Foter.com

Postala je tek druga žena u Americi kojoj je pošlo za rukom da osnuje sopstvenu kompaniju

Nakon mnogih pravnih začkoljica, Monroova i "Foks" su postigli dogovor, pa je glumica mogla uspešno da pregovara za zaostale plate, bolje honorare i uloge sa više replika. Bila je to jedna od retkih pobeda u to vreme.

Monroovoj je trebalo nekoliko godina da baci sa sebe okove Holivuda. Ali jednom kada plavokosa bomba formira sopstvenu produkcijsku kompaniju, novi filmski projekti zahtevaće njeno odobrenje pre nego što krenu u proizvodnju... Njena producentska kuća je stala iza ostvarenja "The Prince and The Showgirl".  

U "Vukovima koja sam znala", tekstu pisanom januara 1953. za magazin Motion Picture and Television, osudila je seksualno uznemiravanja koje je tada besnelo Holivudom.  

Opisujući muškarce u industriji, tada dvadesetsedmogodišnja Monroova je zapisala:  

"Postoji mnogo tipova vukova. Neki su krvoločni, zlokobni, drugi švrljaju pokušavajući da dobiju sve u bescenje, a postoje i oni koji od svega prave igru."

Čuvaj se, dušo, vukova

Džoan Kolins, najpoznatija po ulozi Aleksis u hit sapunici "Dinastija", podelila je sa gledaocima britanske televizije 2017. sećanje na to kako je Monroova jednom prilikom upozorila, kao mladu glumicu, na opasnosti koje vrebaju u poslu.

"Kazala mi je: `Pazi na vukove u Holivudu, dušo`. Ako ne dobiju ono što žele, odustaće od tvog ugovora", izjavila je glumica.  

Pixabay

Glumica nije mašina, ali oni te tretiraju tako", govorila je ona za Lajf magazin

Dok porota još donosi konačnu reč o konfekcijskom broju Merilin Monro, iz današnje perspektive  moglo bi se reći da nema sumnje da je ono što smo videli od nje na fotografijama zaista bila ona.

Njeno besramno razmetanje oblinama, otvorena seksualnost nekada su bili argumenti za koje su posezale feminiskinje, a sada se na to gleda kao na samosvesnost i osećaj udobnosti u sopstvenoj koži.

Ništa nisam pogrešno uradila

Pre nego što je otkrivena kao glumica i model, Merilin je 1940-ih bila u teškoj finansijskoj situaciji. Kad je zatalasala Holivud, pojavile su se njene golišave fotografije sa snimanja nekog kalendara, za šta joj je, navodno, bilo plaćeno 50 dolara. Šefovi iz "Foksa" savetovali su je da negira sve, ali Monroova je odlučila da govori istinu.    

U razgovoru United Press International, Merilin je objasnila da je bila slomljena i da joj je trebao novac.

"Zašto to poreći? Novac možete dobiti bilo gde. Osim toga, ne stidim se. Ništa pogrešno nisam uradila", kazala je glumica povodom kompromitujućih fotografija, i time još više privukla obožavaoce i medije.

Foter/Antonio Marín Segovia on Foter.com

Merilin i Artur

Njen pronicljivi um, informisanost, stavovi o politici i socijalnoj pravdi, takođe, nisu uvažavani i shvatani ozbiljno.

Njen treći suprug, dramski pisac Artur Miler, rekao je: "Nisam shvatio kako je Merilin postala simbol autentičnosti, možda jednostavno zato što su na njen pogled muškarci bili neverni, a žene besne od zavisti."

Miler je govorio i da je mnogo vremena provodio sa Merilin u nekoj vrsti izolacije, budući da su se skrivali od medija, pa su imali prilike da razgovaraju više i bez smetnji.   

"Merilin je dokaz da u američkoj psihi seksualnost i ozbiljnost nisu mogli koegzistirati, da su čak bili neprijateljski raspoloženi... Na kraju je i Merilin popustila i morala je ponovo da leži gola u bazenu kako bi snimila film", pričao je Miler.

Svako veče uz Ficdžerald

Koliko je imala osećaj za pravdu i svesnost o ugroženim pravima marginalizovanih grupa, možda i najbolje ilustruje priča o tome kako je iskoristila svoju popularnost da omogući džez legendi Eli Ficdžerald da nastupa u Mocambo klubu, koji je prvobitno odbio da je angažuje.  

Monroova je pozvala vlasnika i obećala, naime, da će svako veče prisustvovati nastupu.

"Vlasnik se složio i Merilin je bila tamo, za prvim stolom, svake večeri. Štampa je preterivala, pa posle toga više nisam mogla da nastupam u malo džez klubu... Bila je neobična žena, malo ispred svog vremena. A ona to nije znala", zapisala je legenda džeza u biografiji. 

U eri  #MeToo i #BlackLivesMatter, više je nego prikladno naglasiti kako je holivudska zvezda imala široke poglede i bila istinski pobornik za građanska prava, podseća se u tekstu DW.  

Foter/Antonio Marín Segovia on Foter.com

 

"Teško da postoji ženski šarm koji ona nije posedovala", piše u knjizi "Mit i muza", a primetivši kako su glumačke veštine Merilin Monro često ostale neprimećene, biograf je dodao: " Njena privlačnost i zvezdanost ometali su pogled na njen glumački rad." 

Komentari (0)

Magazin