Aktuelno iz kulture

Madonina NFT avantura: "Kraljica popa" kreirala provokativna umetnička dela u humanitarne svrhe

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Artnet

15/05/2022

-

12:55

Madonina NFT avantura: "Kraljica popa" kreirala provokativna umetnička dela u humanitarne svrhe
Mother of creation - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Kraljica popa" Madona predstavila je svoju prvu kolekciju nezamenljivih tokena (NFT) koju je napravila u saradnji sa digitalnim umetnikom Biplom (Beeple) i izazvala burne reakcije.

Madona i Bipl, čije je pravo ime Majkl Džozef Vinkelman, snimili su tri NFT videa pod nazivima "Majka stvaranja", "Majka tehnologije" i "Majka evolucije" u kojima se vidi animirana verzija pevačice koja rađa insekte, leptirove i drveće.

Eksplicitni NFT sadržaji su ponuđeni na aukciji, a dobijeni novac biće uplaćen u tri neprofitne organizacije čiji je cilj podrška ženama i deci širom sveta.

U prvom videu digitalizovana verzija Madone sedi potpuno naga na metalnom hirurškom stolu u praznoj laboratoriji. Iz nje počinju da izlaze mlade grane, a zatim niče i celo drvo.

profimedia

 

"Kao žena idem kroz život slično drvetu. Počinje od male semenke i suprotstavlja se otporu zemlje. Beskrajnoj težini gravitacije", kaže Madona u tom klipu koji traje jedan minut.

"Vrelina, kiša, nemilosrdni vetrovi. Rekla sam sebi da ću biti pristojna i da se neću slomiti, dok predatori beru moje plodove i grebu mi koru, savijaju mi grane, seku me, pale do temelja. Nikad neće uništiti moju suštinu, ni uzeti moju slavu ni ugasiti moju dušu", dodaje umetnica. 

U drugom videu pod nazivom "Majka evolucije" digitalizovana verzija Madone ponovo naga leži na zarđalom starom kamionu.

Iz njenog međunožja izleću leptirovi, dok recituje tekst svoje pesme "Justify My Love".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madonna (@madonna)

"Ne želim da budem tvoja majka. Ne želim da budem ni tvoja sestra. Samo želim da budem tvoja ljubavnica. Želim da budem tvoja beba. Možemo da letimo", kaže Madona.

Prema opisu tog NFT-a video predstavlja "metamorfozu leptira, jednog od najlepših stvorenja u prirodi" i simbol je nade.

U poslednjem videu "Majka tehnologije", Madona je naga u šumi i dok iz nje izlaze metalne stonoge, ona recituje poeziju pesnika Rumija.

Prema opisu tog videa, stonoge predstavljaju tehnologiju, kao silu koja stvara život, ali ga i ugrožava.

"Tehnologija nastavlja da evoluira u fizičkom, prirodnom i stvarnom svetu. Možemo da radimo šta god poželimo, ali to ima svoje posledice. Priroda će na kraju pobediti", piše ispod NFT-a.

U razgovoru između Bipla i Madone koji je pevačica objavila nedavno na svom Instagramu, oni su objasnili postupak stvaranja ovih umetničkih dela, za koji kažu da je trajao punih godinu dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Madonna (@madonna)

"Kada smo Bipl i ja odlučili da sarađujemo na ovom projektu, bila sam uzbuđena što imam priliku da sa svetom podelim svoju viziju kao majka i umetnica zajedno sa Majkovim jedinstvenim pogledom na svet", napisala je Madona u saopštenju, koje prenosi ArtNet.

"Bilo je to neverovatno putovanje od ideje do emotivne priče i rađanja umetnosti. Želela sam da istražim koncept stvaranja, ne samo kroz to kako dete dolazi na svet kroz ženinu vaginu, nego kako umetnik rađa kreativnost", dodala je ona.

Ona je takođe odgovorila na negativne komentare koje je dobila na društvenim mrežama zbog eksplicitnih snimaka, rekavši da je radila samo ono "što žene rade od početka vremena".

"Ali na egzistencijalnijem nivou, ja rađam umetnost i kreativnost, bez kojih bismo bili izgubljeni. Mislim da je izuzetno važno to što je u ove videe utkano mnogo razmišljanja i razgovora", rekla je Madona.

Šta je NFT?

Digitalni umetnik Bipl, koji je radio na ovom projektu zajedno sa Madonom, prošle godine oborio je rekord prodavši svoj NFT pod nazivom "Everydays: The First 5,000 days" za rekordnih 69 miliona dolara, što je treća najviša cena ikad postignuta za delo živog umetnika, nakon Džefa Kunsa i Dejvida Hoknija. 

NFT je poput kriptovaluta kao što je bitkoin, a postoje na "blokčejnu", digitalnoj bazi podataka. Za razliku od kriptovaluta koje su "zamenljive" (jedan bitkoin vredi isto kao i svaki drugi bitkoin), svaki NFT ima jedinstvenu procenjenu vrednost koju postavlja onaj ko najviše ponudi.  

Kompletan sistem deluje apsurdno, budući da neko treba da po ogromnoj ceni plati radove koji se mogu videti i deliti putem interneta poptuno besplatno. Ipak, NFT kolekcionarima pruža ključni sastojak koji bilo koji predmet čini vrednim skupljanja - oskudicu.

Kada neki kolekcionari saznaju da postoji originalna verzija nečega što im je interesantno za skupljanje, oni žele da dobiju baš to "autentično" delo. To je lakše razumeti na primeru sličica za albume, salveta i ploča, koji postoje u fizičkom svetu, ali i digitalna umetnost, kao i bilo koji digitalni dokument, imaju svoju vrednost, a NFT omogućava umetnicima da tu vrednost i unovče. 

S usponom kriptovaluta, u poslednjih godinu dana došlo je i do ekspanzije digitalne umetnosti u vidu nezamenljivih tokena, poznatijih po skraćenici NFT ("non-fungible tokens").

Na primer, projekat Madone i Bipla je umetničko delo, koje bi zbog reputacije njegovih autora, ali i svoje jedinstvenosti moglo da bude predmet želje kolekcionara umetnosti. 

Tanjug/AP/Kin Cheung

 

Baš kao što su i slike velikih slikara unikatne, bez obzira na reprodukcije, i njihov projekat je jedinstven i prepoznat kao originalno delo.

Da bi kao takvo bilo prepoznato, u moru reprodukcija, odnosno njegovog deljenja na internetu, u igru ulazi blokčejn - tehnologija koja ima ulogu najpouzdanijeg registra, raspoređenog na ogromnom broju računara - na kom autor originalnog digitalnog umetničkog dela, može da dobije jedinstven i neizbrisiv potpis, odnosno nezamenljivi token, koji predstavlja dokaz o vrednosti tog dela.

Vlasnik tokena može da uživa u njegovoj vrednosti ili da ga proda ili pokloni nekome, ali samo onaj ko ima taj jedan, jedinstveni token, može da "poseduje" baš to umetničko delo, iako su nepotpisane kopije i dalje u upotrebi.

U međuvremenu je nastalo mnogo platformi za trgovinu umetničkim delima, kao što je OpenSea, a sve što je potrebno da mu se priključite, jeste da imate otvoren kriptonovčanik.

Novac koji kupac umetničkih dela Bipla i Madone bude dao za svoje nezamenljive tokene trebalo bi da bude uložen u humanitarne aktivnosti fondacija koje pružaju podršku ženama i deci pogođenim ratom u Ukrajini, ustanovi "The City of Joy" koja pomaže ženama žrtvama nasilja i "Black Mama’s Bail Out", koje se bavi pravnom podrškom crnkinjama koje su dobile nepravedne zatvorske kazne, a od čijeg rada zavise njihove porodice.

Komentari (0)

Kultura