Aktuelno iz kulture

Savršenstvo je dosadno: Izložba crteža Slavimira Stojanovića u Galeriji Haos

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/05/2022

-

09:33

Savršenstvo je dosadno: Izložba crteža Slavimira Stojanovića u Galeriji Haos
Savršenstvo je dosadno: Izložba crteža Slavimira Stojanovića u Galeriji Haos - Copyright Dalibor Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Galerija Haos predstavlja crteže nagrađivanog grafičkog dizajnera Slavimira Stojanovića Futra, koji daje ironičan pogled na fenomen savršenstva.

"Galerija Haos je želela da predstavi crteže najnagrađivanijeg dizajnera sa ovih prostora, umetnika sa preko tri stotine domaćih, regionalnih i svetskih nagrada i priznanja, istinskog majstora, po njegovom sopstvenom priznanju, vizuelnog driblinga. Ova izloža je planirana davno, po našem pozivu je, i tek sada je realizujemo", kaže Borka Božović, osnivač i vlasnik izložbenog Haos.

Prema njenim rečima, do sada u programima Galerije Haos nisu imali crteže grafičkog dizajnera  ukoliko se ne računa prezentacija modnog dizajna. 

"Evo prilike da se vidi nešto drugačije u domenu crteža, jedna duhovita i ironična igra koja pomera naša ustaljena pravila i večitu težnju ka savršenom. A da je Savršenstvo dosadno (Perfection is boring) podvlači namovaj autor u nekim prethodnim svojim radovima", dodaje Božović, najavljujući izložbu koja će biti otvorena 17. maja.

Slavimir Stojanović je za izložbu realizovao seriju od 25 crteža grafitnim olovkama, formata 42 x 60 cm. Njih čine figuralne i apstraktne predstave u kombinaciji sa tekstom, naslovljene "Percfet".

Reč je o igri, bežanju i premeštanju slova, izmotavanju, svojstvenom njegovom radu. To je svet u kojem dominantnu ulogu ima ironija, a ona itekako pripada autorima poput Stojanovića.

Galerija Haos/Promo

 

Crtež je bitna odrednica i suština Stojanovićevog sveukupnog rada.

Prema rečima književnika Slavoljuba Stankovića, autora teksta povodom izložbe u Haosu, Stojanovićev novi crtež je "nešto drugo i drugačije od predobrog, preidealnog, predrkanog, presavršenstva kakvim nas zasipaju masovni mediji i društvene mreže..."

Sam autor kaže da je "Percfet" naziv izložbe koja se bavi "fenomenom savršenstva":

"Pod pritiskom svakodnevnih izazova, savremeni čovek je raspet na tromeđi između javnog, intimnog i aspirativnog. Sve je zastrašujuće veselo, zabrinjavajuće komično i katastrofalno zabavno. Možda nam zato i tako san o boljem globalnom društvu ostaje zauvek nedostižan..."

"U novom Slavimirovom crtežu ima apstrakcija, a u tekstu apsurda... Sada kao da ide korak dalje. Imamo odgovor na pitanje šta nije dosadno. Percfet", naveo je Stanković.

Galerija Haos/Promo

 

Slavimir Stojanović Futro, grafički dizajner, vizuelni umetnik, pisac, ilustrator i profesor, u domenu dizajna i advertajzinga dobitnik je više od 300 međunarodnih nagrada i priznanja, kao i nagrade UEPS-a za životno delo.

Osnivač je lajfstajl brenda Futro, sportskog brenda Yebossi Mukewu, kao i Futro Design studija, rangiranog među 100 najboljih dizajnerskih studija na svetu.

Autor je autobiografskog romana "Devet" i serijala slikovnica za decu "Avanture Singi Lumbe", kao i koautor "Rečnika večitog odrastanja".

Redovan je TEDx govornik, gostujući profesor na School of Visual arts New York i docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložba u Galeriji Haos biće otvorena od 17. maja do 30. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura