Aktuelno iz kulture

Počinju Nušićevi dani: Izložba "Sva lica diplomate" i komad "Divlje meso" za start festivala u Smederevu

Komentari

Autor: Euronews

15/06/2021

-

14:46

Počinju Nušićevi dani: Izložba "Sva lica diplomate" i komad "Divlje meso" za start festivala u Smederevu
Počinju Nušićevi dani: Izložba "Sva lica diplomate" i komad "Divlje meso" za start festivala u Smederevu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

U čast srpskog knjiženika i komediografa, začetnika retorike u Srbiji, novinara i diplomate, Branislava Nušića, u Smederevu se još od 1984. godine održava pozorišni festival "Nušićevi dani".

U ovom gradu, čuveni pozorišni stvaralac je proveo veliki deo svog detinjstva i mladosti, a Smederevo se sasda 38. put za redom, kroz izvođenje pozorišnih predstava i okupljanje zaljubljenika u pozorište, s posebnom pažnjom priseća Nušića i njegovog doprinosa srpskoj kulturi i kulturnom stvaralaštvu.

"Pozorišna manifestacija "Nušićevi dani" okuplja sve generacije i podstiče interakciju u kulturi kroz organizovanje tribina i specijalizovanih dečijih programa", navode organizatori.

Festivalski program počinje u utorak, 15. juna, na Platou ispred Centra za kulturu Smederevo u 19.15 sati, tradicionalnim polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, nakon čega će u Galeriji Centra za kulturu biti otvorena izložba "Sva lica diplomate Branislava Nušića".

Prvo veče festivala obeležiće i izvođenje predstave "Divlje meso" u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića.

"Ožaloščena porodica", po motivima istoimene komedije Branislava Nušića, u režiji Andreja Boka i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, na repertoaru je 16. juna, dok će 17. juna posetioci festivala imati priliku da pogledaju izvođenje predstave "Za sada je sve ok", Kruševačkog pozorišta, čiju režiju potpisuje Snežana Trišić. U petak, 18. juna, posetioce očekuje "Pokondirena tikva" u režiji Đurđe Tešić, koju izvodi Narodno pozorište "Sterija". Predstava "Pučina", po tekstu Branislava Nušića i u režiji Egona Savina, na repertoaru je u subotu, 19. juna.

Sve predstave igraju se od 20 časova u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

Poslednjeg festivalskog dana, 20. juna, biće dodeljene Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, te nagrada "Milosav Buca Mirković" za najuspešnije glumačko ostavarenje na festivalu.

Komentari (0)

Kultura