Aktuelno iz kulture

"Karmina Burana" sa više od 400 učesnika i na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/05/2022

-

15:00

"Karmina Burana" sa više od 400 učesnika i na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta
"Karmina Burana" sa više od 400 učesnika i na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta - Copyright SNP

veličina teksta

Aa Aa

Jedinstveni muzički spektakl na otvorenom, impozantno delo Karla Orfa "Karmina burana" biće poklon Srpskog narodnog pozorišta Novosađanima.

U sredu, 25. maja, naime, više od 400 učesnika naći će se pod vedrim nebom, na platou Pozorišta sa misijom da ožive ovu neverovatnu operu.

"Karmina burana" Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ovo specijalno i koncertno igranie opere Srpsko narodno pozorište izvodi zajedno sa Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički" sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom. Dirigent će biti maestro Aleksandar Kojić a solisti su sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama a biće i jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Promo

 

Programom diriguje maestro Aleksandar Kojić, koji se pored standardnog operskog repertoara, dokazao i na polju moderne opere.

Izvođenje opere "Mileva", savremene kompozitorke Aleksandre Vrebalov, nagrađeno je Godišnjom nagradom Srpskog narodnog pozorišta za najbolju opersku predstavu u 2012. godini. Francuska televizija ARTE snimila je izvođenje i emitovala ga šest meseci, nakon čega je "Mileva" ušla u prvih 15 svetskih produkcija koje je ova televizija snimala tokom 2012.

U proteklih nekoliko godina Kojić je gostovao u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka (Hrvatska), Segedinskoj operi (Mađarska), Teatru Opere i Baleta u Krasnojarsku (Rusija). U septembru 2017. usavršavao se u Raveni (Italija) na majstorskom kursu za italijansku operu koji je vodio Rikardo Muti.

"Karmina burana" biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 časova, a potom 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura