Aktuelno iz kulture

Ašgar Farhadi negira da je plagijator: Moj film nije zasnovan na dokumentarcu studentkinje

Komentari

Autor: Variety, Euronews Srbija

19/05/2022

-

09:54

Ašgar Farhadi negira da je plagijator: Moj film nije zasnovan na dokumentarcu studentkinje
Ašgar Farhadi negira da je plagijator: Moj film nije zasnovan na dokumentarcu studentkinje - Copyright AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

"Moj film nije zasnovan na dokumentarcu. Mislim da će stvar biti razjašnjena, i žao mi je što je sve izazvalo toliko loših osećanja", kazao je iranski reditelj Ašgar Farhadi na festivalu u Kanu, govoreći prvi put javno o optužbama da je njegov film "Heroj" (A Hero) zapravo plagijat, piše Variety.

Iranski sud je ranije doneo presudu, kako su objavili svi svetski mediji, u korist bivše Farhadijeve studentkinje Azadeh Masihzadeh, koja je dvostrukog oskarovca optužila da je za svoj film iz 2021. kopirao njenu ideju iz dokumentaca koji mu je pokazala na radionici u Teheranu 2014.

Sud u Teheranu je, navodno, ustanovio da je Farhadi plagirao elemente njenog dokumentarca "All Winners All Losers" u svom filmu, a da Masizadeh nije naveo među autore svog ostvarenja.

"Nikada se nisam direktno obratio po ovom pitanju, a mnogo netačnih i naknadno ispravljenih informacija se već pojavilo u medijima. Pomenuti dokumentarac sam video na radionici i tada sam razgovarao sa studentkinjom, ali mnogo kasnije sam snimio svoj film `Heroj` koji se ne može posmatrati kao plagijat jer sam snimio igrani film koji nije povezan sa pomenutim dokumentarnim radom, ali jeste zasnovan na stvarnom događaju. Kada se neki događaj odigra, a štampa ga otkrije i objavi, onda to postaje javno dostupno i s tim možete da radite šta želite - možete napisati priču ili snimiti film, i to tako da to ne bude kopija", izričit je iranski reditelj.

Prema njegovim rečima, njegovo ostvarenje "Heroj" je samo jedna od interpretacija istinitog događaja, te da je sudski postupak i dalje u toku i da konačna presuda još nije doneta.

"Porota će se tek izjasniti o slučaju, i to će biti dug proces... Ne znam kada će biti saslušanje. Nadam se samo da će pogrešne informacije koje su ranije objavljene biti ispravljene. Čak se pisalo i da sam osuđen, što je pogrešno", istakao je Farhadi.

"Heroj" je premijerno prikazan prošle godine u Kanu i osvojio je nagradu žirija Gran pri za najbolje ostvarenje.

Na bioskopskim blagajnama širom sveta zaradio je 2,5 miliona dolara, od 14. maja se prikazuje i u bioskopima Srbije, a Amazon Prime otkupio je prava za strimovanje tog ostvarenja u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Heroj" je priča o čoveku koji pronalazi i vraća torbu napunjenu zlatnicima dok je privremeno pušten iz zatvora. Ali kada njegovo delo dobrog samarićanina dobije pažnju medija, policija sumnja da bi mogao da laže.

Reditelj je, kako je ranije preneo Hollywood Reporter, priznao da je premisu uzeo iz dokumentarca koji je Masizadeh osmišljavala kao polaznica Farhadijeve radionice.

Kada je ona javno progovorila o povredi njenih autorskih prava, Farhadi ju je tužio za klevetu, na šta je ona uzvratila kontratužbom za krađu autorskog dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu