Aktuelno iz kulture

Deveto izdanje festivala "Mirdita, dobar dan!" - Početak uz izložbu "Sve naše suze"

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

16:11

Deveto izdanje festivala "Mirdita, dobar dan!" - Početak uz izložbu "Sve naše suze"
Deveto izdanje festivala "Mirdita, dobar dan!" - Početak uz izložbu "Sve naše suze" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Deveto izdanje "Mirdita, Dobar dan!" festivala biće otvoreno 25. maja u 18 sati izložbom "Sve naše suze", a program će trajati sve do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.

Ovogodišnji festival "Mirdita, dobar dan!" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih Inicijativa, Foruma ZFD i organizacije Integra sa Kosova, predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti.

Festival će ove godine započeti izložbom "Sve naše suze" u sredu, a koju će posetioci imati prilike da pogledaju do 1. juna u prostoru Endžio Hab, na adresi Dobračina 4.

Svečanost povodom otvaranja, održaće se 26. maja u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju sa početkom u 18 sati, a potom će sat kasnije gosti biti u prilici da pogledaju predstavu "Stifler" na istoj lokaciji. Predstava kritički promatra moralne standarde koje društva često koriste kao kriterijum za iskazivanje ljudskosti i pružanje pomoći.

U fokusu debatnog programa festivala ove godine će biti odnos prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka.

Detalje o vremenu održavanja debata, lokacijama i govornicima može se pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

Na repertoaru festivala ove godine nalazi se i film "Košnica" rediteljke Bljerte Bašoli, a koji će premijerno biti prikazan beogradskoj publici 28. maja od 20 sati u Jugoslovenskoj Kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici.

"Košnica" je jedini film sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar.

Film je osvojio do sada mnogobrojne nagrade, među kojima i tri nagrade na Sandens festivalu.

Ulaz na film, kao i na sve događaje sa programa festivala "Mirëdita, dobar dan!" je besplatan.

Koncert popularnog kosovskog izvođača, Špata Dede, zakazan je za 27. maj u 21 sati, dok će deveto izdanje festivala biti zatvoreno žurkom u XL Baru uz zvuke koje će publici puštati Ð Genc Eljezaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura