Aktuelno iz kulture

Od "Blejd Ranera" do "Vatrenih kočija": Najbolja filmska muzika legendarnog Vangelisa

Komentari

Autor: Staša Rosić

22/05/2022

-

18:54

Od "Blejd Ranera" do "Vatrenih kočija": Najbolja filmska muzika legendarnog Vangelisa
Od "Blejd Ranera" do "Vatrenih kočija": Najbolja filmska muzika legendarnog Vangelisa - Copyright Profimedia, Prinstscreen YouTube/HD Film Tributes, nitsugah, Movieclips Classic Trailers, Elink692

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najpoznatijih kompozitora filmske muzike Vangelis Papatanasiju, preminuo je 17. maja u 79. godini života, ostavivši iza sebe neprocenjivo umetničko nasleđe.

Vangelis, koji je rođen kao Evangelos Odiseas Papatanasiju, jedan je od najpoznatijih grčkih kompozitora svih vremena iako je bio praktično samouk.

Karijeru je započeo u bendovima The Forminx i Aphrodite’s Child, pre nego što će se otisnuti u oblast filmske muzike.

Svetsku slavu stekao je saundtrekom za film "Vatrene kočije", koji je osvojio Oskara 1982. godine i postao sinonim za Olimpijske igre.

Podjednako je hvaljen zbog muzike za kultni film Ridlija Skota "Blejd Raner" za koji je dobio nominacije za nagradu Bafta i "Zlatni globus".

U čast velikog kompozitora predstavljamo vam nekoliko filmova kojima su Vangelisove kompozicije donele novu dimenziju kinematografske vrednosti:

"Vatrene kočije" (1981)

Britanska sportska drama reditelja Hjua Hadsona zasnovana na istinitoj priči, govori o sportistima koji žele da osvoje titule na Olimpijskim igrama 1924. u Parizu. 

Dvojica su naročito značajni: hrišćanin Skot Erik Lidel i Jevrej Harold Abrams koji žele da se dokažu i na atletskoj stazi i van nje.

Filmska muzika za ovo ostvarenje važi za jednu od najprepoznatljivijih. Sekvenca iz uvoda polako i ciljano se razvija do trijumfalnog refrena, koji se savršeno uklapa sa montažom.

Vangelis je dobio Oskara za najbolju filmsku muziku za ovaj film.

"Blejd Raner" (1982)

Futuristički triler Ridlija Skota govori o Los Anđelesu 2019. godine. Policija otkriva da je četvoro smrtonosnih androida pobeglo iz svemirske kolonije da pronađe svog tvorca na Zemlji. 

Bivši policajac Rik Dekard, stručnjak za razlikovanje ljudi od "replikanata", zadužen je da ih pronađe.

Vangelisova muzika dala je ovom filmu sasvim novu dimenziju, savršeno oslikavajući turobnu budućnost i distopiju. 

Sličan sintisajzerski zvuk korišćen je u mnogim kasnijim ostvarenjima, ali Vangelisa niko nije prevazišao.

"Nestali" (1982)

Film Vangelisovog zemljaka, legendarnog reditelja Koste Gavrasa iz 1982. godine, prati potragu žene američkog pisca nestalog tokom čileanskog državnog udara u septembru 1973.

Ovo ostvarenje osvojilo je "Zlatnu palmu", a delić zasluga za to sasvim sigurno pripada Vangelisu, koji je za filmsku muziku u "Nestalom" dobio Bafta nagradu.

Na tu muziku je dve godine kasnije Tim Rajs napisao tekst, koji je na svom albumu "Cinema" otpevala Elejn Pejdž.

"Gorki mesec" (1992)

Erotska drama "Gorki Mesec"  prati putovanje britanskog bračnog para koji na kruzeru upoznaju prelepu Mimi i njenog paralizovanog supruga Oskara. Tokom putovanja do Indije Oskar priča svojim novim prijateljima priču o svojoj vezi sa Mimi, prepunu strasti, ali i zla, koja preti da se prelije i u živote njegovih slušalaca.

U ovom filmu Romana Polanskog saundtrek prati teške emocije protagonista i odličan je dokaz širokog talenta velikog kompozitora.

"1492: Osvajanje raja" (1992)

Istorijska drama Ridlija Skota sa Žerarom Depardjeom i Sigurni Viver, prati Kristofera Kolumba u njegovom putovanju u kom će otkriti Ameriku.

Iako je Skot u početku razmišljao da angažuje Hansa Cimera za komponovanje filmske muzike, na kraju je ipak odlučio da se obrati Vangelisu, sa kojim je već uspešno sarađivao na "Blejd raneru".

Mnogi ljubitelji filma smatraju da je muzika za "1492: Osvajanje raja" najbolja u Vangelisovoj karijeri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura