Aktuelno iz kulture

Premijerno prikazan srpsko-libanski film "Brana" na Kanskom festivalu

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2022

-

09:05

Premijerno prikazan srpsko-libanski film "Brana" na Kanskom festivalu
Premijerno prikazan srpsko-libanski film "Brana" na Kanskom festivalu - Copyright Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Film "Brana" Alija Šerija, koji je nastao u koprodukciji  srpske filmske kuće "Trilema Films", sa filmskim kućama iz Francuske, Nemačke, Libana, Sudana i Katara, premijerno je prikazan u okviru selekcije "Petnaest dana autora" 75. Filmskog festivala u Kanu.

Ministarka kulture Maja Gojković prisustvovala je premijeri i ocenila da je Šeri umetnik u koga svi polažu nade. Ona je takođe podsetila da je na Bijenalu umetnosti u Veneciji videla njegovu instalaciju za koju je dobio nagradu "Srebrni lav".

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

"Nije slučajnost što se Šeri predstavlja i u Veneciji i u Kanu, jer možemo sa optimizmom da očekujemo da ovaj film dobije jednu od nagrada i da time vrednujemo i trud srpskog koproducenta koji je prepoznao ovaj veliki projekat", istakla je Gojković.

Ona je dodala da je u Kanu prikazan i indijski film "Rocketry: The Nambi Effect" rediteljski prvenac glumca i producenta Ranganathana Madhavana, koji je takođe sniman u Beogradu.

Podsticaji za filmadžije

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je na Kanskom marketu štand Filmskog centra Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i informisanja, Gojković je istakla da su imali dobre razgovore sa producentima i filmskim kućama kroz koje se Srbija predstavila na pravi način prestižnoj kanskoj publici i filmskim stvaraocima.

"Vlada Srbije je od 2015. godine uvela podsticaje za snimanje stranih filmova u Srbiji i pokazalo se da su to filmovi koji su pozvani i učestvuju na velikim festivalima kao što je Kanski festival", rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, zahvaljujući ovoj pomoći i onoj za snimanje serija došlo je do zlatnog doba za filmske radnike u Srbiji.

Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

"Ideja je da se ponove uspesi koje smo imali sa Emirom Kusturicom čiji su filmovi prikazivani u glavnim programima i dobijali nagrade kao što su "Zlatna palma" i "Zlatni lav" u Veneciji", istakla je potpredsednica Vlade Srbije.

Gojković je u Kanu rekla da je ubeđena da uz veliku pomoć države ponovo možemo da budemo lideri u regionu i Evropi, da film ponovo bude zaštitni znak Srbije, navelo je ministarstvo.

"Filmski radnici ne znaju za granice i prepreke, kao što vidite sve više ima glumaca, filmskih radnika koji rade u Srbiji i učestvuju u našim produkcijama, glume, rade, prisutni su. Nama je cilj da dobijemo nagrade i da ostvarimo dobru saradnju sa svim filmskim radnicima i u regionu i u Evropi i u svetu", istakla je Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura