Aktuelno iz kulture

Vraća se Dart Vejder: Pet zanimljivih činjenica o jednom od "omiljenih" filmskih zlikovaca svih vremena

Komentari

Autor: Staša Rosić

27/05/2022

-

08:38

Vraća se Dart Vejder: Pet zanimljivih činjenica o jednom od "omiljenih" filmskih zlikovaca svih vremena
Dart Vejder - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nova serija pod okriljem franšize "Ratovi zvezda" pod nazivom "Obi Van Kenobi" biće premijerno prikazana 27. maja na Dizni Plus servisu, a u naslovnoj ulozi ponovo ćemo videti Juana Mekgregora.

Pošto Obija Van Kenobija nema bez Anakina Skajvokera, u novoj seriji ponovo se pojavljuje jedan od omiljenih zlikovaca svih vremena - Dart Vejder, kog igra Hejden Kristensen. 

Ekipa koja je radila na novom spinofu otkrila je na nedavno održanoj konferenciji za štampu da se serija odvija u periodu deset godina pre "Osvete Sita" i počinje u vreme kada se Obi Van Kenobi krije od Mračnog gospodara na Tatuinu i posmatra mladog Luka Skajvokera.

Kristensen je na istoj konferenciji otkrio i da mu je mašta "podivljala" na ideju da će ponovo obući kostim Darta Vejdera.

"Dobio sam poziv u kom mi je rečeno da (rediteljka) Debra Čou želi da se nađemo i pričamo o toj seriji 'Obi Van Kenobi', koju radi sa Juanom. Bio sam oduševljen. Taj lik mi mnogo znači i prilika da se vratim i uradim još toga delovala je uzbudljivo", rekao je glumac, dodavši da je za njega snimanje te serije bilo vrlo emotivno iskustvo.

On je priznao da je odjednom pogledao sva novija ostvarenja pod franšizom "Ratovi zvezda", uključujući i animirane serije "Ratovi klonova" i "Pobunjenici" kako bi se pripremio za ulogu.

"Očigledno, to je probudilo mnoga osećanja i nostalgiju, ali je na neki način bilo i katarzično, jer mi taj lik mnogo znači i zaista je ostao uz mene godinama", rekao je Kristensen, a preneo IndieWire.

U susret novoj seriji, prisetimo se zanimljivih činjenica o Dartu Vejderu:

Darta Vejdera originalno su igrala dvojica glumaca

Dart Vejder prvi put se pojavio 1977. kada su ga igrala dvojica glumaca. Njegov prepoznatljivi kostim na setu je nosio bodibilder Dejvid Praus, dok mu je glas pozajmio Džejms Erl Džouns. 

Prinstscreen YouTube/Gabberman9000 Films

 

Oni su tumačili lik Vejdera u originalnoj trilogiji, dok je u pojedinim scenama borbe "uskakao" profesionalni mačevalac Bob Anderson, koji je izgradio uspešnu karijeru kao koreograf tuča u Holivudu.

Interesantno je i da je Dart Vejder bio prvi lik kog je reditelj Džordž Lukas zamislio, kada je počeo da stvara galaksiju "Ratova zvezda".

Dart Vejder nema oca

Majka Anakina Skajvokera Šmi Skajvoker ispričala je Kvaj Gon Džinu da u filmu "Fantomska napast" da njen sin nema oca.

To znači da je Anakina začela Sila ili midi-hlorijanci, inteligentni mikroskopski oblici života koje je Lukas zamislio. 

Takođe, to bi moglo da objasni zašto Anakin ima tako velike moći i iznad svega, zašto je "odabran".

Vejder nije rekao: "Luk, ja sam tvoj otac"

Mnogi ljudi smatraju da je Vejder Luku rekao: "Luk, ja sam tvoj otac", ali je zapravo izgovorio: "Ne, ja sam tvoj otac". 

Zanimljivo je i to da je Lukas zamislio da Vejder nestane još u "Novoj nadi" i nije planirao da baš on bude Anakin Skajvoker. 

Prinstscreen YouTube/Gabberman9000 Films

 

Međutim, na sreću mnogih ljubitelja franšize, odstupio je od originalnog plana i napravio jedan od najboljih preokreta u istoriji kinematografije.

Glas Darta Vejdera stvoren je uz pomoć ronilačke opreme

Prepoznatljivi glas čuvenog zlikovca osmislio je dizajner zvuka Ben Burt, upotrebivši regulator za ronjenje. 

Regulator omogućava udisanje vazduha iz boce.

Dart Vejder je najisplativiji lik

Neko bi rekao da bi Luk, Leja ili Han mogli da budu najprofitabilniji protagonisti franšize, ali nisu. To je Dart Vejder, njihov arhineprijatelj.

To i ne čudi, s obzirom na njegovu prepoznatljivost, pa se u svetu svakog dana proda na hiljade predmeta s njegovim likom - od igračkica, šolja, do majica i kostima.

Komentari (0)

Kultura